Jerome tippjei siklóernyősöknek

Átfogó tippadatbázis, Ötletek siklóernyősöknek  -  © 1998 by Jérôme Daoust Magyar fordítás Vajkó Péter  szervezésében 2010 január 1 től This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Ötletek siklóernyősöknek - Hogyan segíthetsz? (angol)
© 1998 by Jérôme Daoust ( E-mail )
Magyar fordítás Vajkó Péter ( ) szervezésében
2005. április 1.2010 január 1 től Mrenkó Péter.

 1. Bevezetés
 2. Mértékegység átváltások
 3. Mentális tényezők
 4. Start hegyről
 5. Start csörléssel
 6. Leszállás
 7. Visszaszállás
 8. Normál repülés
 9. Termikek
 10. Lejtőzéstechnika
 11. Tengerparton, tóparton
 12. Távrepüléstechnika
 13. Csukások és vészhelyzetek
 14. A felszerelésed
 15. Idézetek
 16. Külső linkek

 

 

 

 

Miért ilyen szinü a háttér?

 

 

 


Bevezetés

Feltételezett tudásszint :
Feltételezzük, hogy az olvasó birtokában van az alapvető start, repülési, megközelitési és leszállási technikáknak.

Az irás célja / Jogi feltételek :
Az elmúlt 10 évben összegyűjtött tippek olyan siklóernyősöknek szólnak, akik szeretnék repülési tudásukat  és veszélyhelyzeti reakcióikat fejleszteni. Itt mondok köszönetet annak a számos pilótának, akik segitettek a lista létrejöttében. (Segítők) Néhány tanács magától értetődőnek tűnhet, de talán vannak olyanok, akik számára ezek újdonságot jelentenek. A szerző nem javasolja az extrém manőverek végrehajtását. A szerző nem felelős az ezen dokumentum tanácsai alapján végrehajtott manőverekből eredő sérülésért ill. kárért. Ez a dokumentum nem sokszorositható, sem részeiben, sem egészben a szerző, Jérôme Daoust ( E-mail ) engedélye nélkül.

Fontossági szintek / Frissités / Színek :
A tippek a következő fontossági szintekre vannak osztva :

   L1 : A legfontosabb tanács. Követned kell, különben... Majdnem biztos, hogy szükséged lesz rá.

 

   L2 : Fontos. Jobb, ha igy csinálod. Nagy valószinűséggel be fog következni.

 

   L3 : Könnyebb, ha igy csinálod. Próbálj rászokni. Nem fordul elő túl gyakran.

 

  L4 : Jó, ha tudsz róla. Próbáld ki, ha akarod.

A fontossági szint után az utolsó frissités dátuma látható. A 2004 január 1. óta frissitett vagy újonnan létrehozott bejegyzések ilyen színűek. Például "L2 - 1990/5/18" annyit jelent, hogy ami következik, az fontos, jobb, ha igy csinálod (L2-es szint), és 1990 május 18-án volt utoljára frissitve (ez nem a felfedezés dátuma).

A szerző :
Jérôme Daoust ( E-mail, lásd fotóalbum )1989 óta siklóernyőzik. Kanadában tanulta a sportot és a Mt Yamaska ill. Montréal környékén repült. 1993-ban Franciaországba költözött és az Alpokban repült.  Jérôme 1996 óta Kaliforniában él,  és Marshall környékén repül a Crestline Soaring Society klub (lásd Külső linkek/Starthelyek) tagjaként. Mindhárom országban (lásd Siklóernyős szövetségek) könnyedén (na persze...) letette a szükséges vizsgákat. Ámbár a szerző nyert néhány dijat helyi versenyeken, nem igazán szereti a versenyzést, mert nagy stresszt jelent számára, stresszből pedig elég neki az, ami a munkája során éri. Felesége, Sylvie hűen támogatta erőfeszítéseit az évek során.


Mértékegység átváltások

 

1 kg = 2.205 lb (font)
1 m = 3.28 ft (láb)
1 m/s = 197 fpm (láb/perc) = 2.24 mph (mérföld/óra) = 3.6 km/h
1 km/h = 0.621 mph (mérföld/óra) = 0.278 m/s = 54.7 fpm


Mentális tényezők

L1 - 1999/5/26.Csoport-effektus. Ha azt látod, hogy sok pilóta végrehajt valamilyen manővert, akkor ez gyakran benned is erős vágyat kelt, hogy utánozd őket. Lehet, hogy ők ügyesebbek mint te, vagy egyszerűen csak nagyobb kockázatot vállalnak. Ilyenkor kordában kell tartanod az énedet és hideg fejjel felmérni, hogy rendelkezel-e a szükséges tudással, hajlandó vagy-e vállalni a kockázatot.

L3 - 1992/9/1. Talán az erős éned hajtott a siklóernyőzésre. Ugyanezen okból hagyják sokan abba a siklóernyőzést. Egyszer csak észreveszik, hogy túl sok kockázatot vállalnak (hogy villogjanak) és úgy érzik, hogy ilyenkor nem egészen uraik tetteiknek. Ők jól döntenek, ha abbahagyják. Lehet, hogy úgy érzed, rólad beszélek, talán mégsem, de azért ez biztos segített.

L3 - 2000/8/4. Hirnév. Mi a legtöbb, amit egy siklóernyős elérhet? Hiába leszel világbajnok, hiába jutsz a legmagasabbra vagy a legmesszebre, az emberek többsége azt sem tudja, mi az a siklóernyőzés. Halálod után néhány évvel kevesen fognak emlékezni rád, és ők sem a siklóernyőzés miatt, hanem mert közeli barátaid és családtagjaid. A teljesitmény legnagyobb eredménye talán az önbecsülés (ha esetleg még nem lenne ilyened). Clint Eastwood, a hires filmsztár mondta egyszer : A saját szemében mindenki egy legenda !

L4 - 1999/2/20. Megjegyzés magamnak : Soha nem lehettem biztos benne, hogy ideális feltételekkel fogok találkozni, ahányszor csak repülni megyek.  Mint minden más szenvedély, a siklóernyőzés is néha nagyon le tud törni. Egészen annyira, hogy ha egy barátom elmeséli, hogy milyen fantasztikus napot hagytam ki, azt gondolom: "Abbahagyom ezt a kiszámithatatlan hobbit". Ilyenkor az a megoldás, hogy visszatekintve az elmúlt évre, azt kérdezem magamtól: kész vagyok-e mindarról az örömről lemondani, amit a siklóernyőzés eddig nyújtott, és arról, amit majd nyújtani fog, talán már ezen a hétvégén.

L4 - 1999/3/20. Legyenek más hobbijaid is. Az első pár év után, hacsak nem ebből élsz, ha mindennap repülsz, egyre kevesebb örömet fogsz lelni benne, esetleg már csak azért csinálod, hogy megtartsad barátaid elismerését és igy kapj valamit az erőfeszitéseidért.

L4 - 1999/4/6. A Bátorság Haranggörbe. A pilóta bátorsága az első öt év során a haranggörbe szerint alakul. Kevés tapasztalattal és erős félelemérzettel a pilóta óvatosan kezdi a sportot. Ahogy nő a tapasztalata, úgy csökken a félelme, igy bátrabb döntéseket hoz. A bátorság általában akkor éri el csúcsát, amikor a pilóta megszerez valamilyen magasabb fokú képesitést (B vizsga). Ez a "Haladó Szindróma". Végül, mire a pilóta tapasztalja, hogy mindenki kerülhet vészhelyzetbe, újra óvatosabban hozza meg döntéseit.


Start hegyről

L1 - 2003/12/17.Elhelyezkedés a beülőben. Sok baleset történt már a felszállás után, miközben a pilóta azzal bajlódott, hogy elhelyezkedjen a beülőben. A legrosszabbak azok, akik a fékkel a kezükben igazitják meg a beülő alját. A pilóta igy akaratlanul is Fullstallba (kijövetel) viszi az ernyőt, aki pedig csak egy kézzel igazgatja a beülőt, az könnyen Negativ spirálba (kijövetel) kerülhet. Lásd a Beülő eligazitása fékkel a kézben képet. Az sem jó ötlet, ha elengeded a fékeket és igy húzod magad alá a beülőt, mert egy Csukásból (Féloldali, kijövetel) igy kijönni túl sok időt vesz igénybe (hiszen meg kell keresned a fékeket) és hamar a hegyoldalban találhatod magadat. Ennél az sem sokkal jobb, ha egyik kezedbe fogod mindkét féket, miközben a másik kezeddel rendbeteszed a beülőt,  mert egy Csukásból (Féloldali, kijövetel) nehezebb igy kijönni, mintha minden kezedre jutna egy fék. Nem jó ötlet rögtön a start után a gyorsító kinyomásával beletolni magad a beülőbe. Ha a start után nem esel automatikusan a beülőbe, várj mig biztonságos távolságra kerülsz a hegytől, majd alkalmazd a következő módszert: Dőlj hátra és húzd fel a térdedet az állad felé, miközben a kezeddel (a fékeket fogva) tolod (de nem fogod) a hevedereket abban a magasságban, ahol a fékeket tartottad, és addig fészkelődj a beülőben, mig bele nem esel. Lógasd fel garázsban a beülőt és gyakorolj. Nem lehet, hogy túl szorosak a hátsó/alsó hevederek? Gyakori gond az is, hogy a combhevederek túl lazák, emiatt a beülő futáskor felcsúszik és sokkal nehezebb lesz beleülni.

L2 - 1990/7/1. Hozzáállás. Nem kell elstartolnod. Ha az időjárás vagy az ismeretlen starthely miatt bizonytalannak érzed magad, repülj egy másik nap, vagy másik helyen. Óvakodj a Csoport-effektustól és azoktól, akik azért repülnek, hogy villogjanak. Sokszor hallottam már: "Na jó, elindulok!", aztán ott áll egy helyben a nagy szélben, nyilván élvezi.

L2 - 1990/6/1. Ha a szélerősség több mint 10 km/órát (6 mph) változik kevesebb mint 3 másodperc alatt, akkor turbulens időre számithatsz. Ne indulj el.

L2 - 1991/7/1. A következők egy nem túl meredek hegytetőről indulásra vonatkoznak: Általános szabályként elmondhatjuk, hogy amig az átlagos szélsebesség 20 km/óra (12 mph) alatt marad, legfeljebb 25 km/órás, 5 másodpercnél rövidebb befújássokkal, addig - az ernyő sebességét tekintve - elfogadható biztonsággal el lehet startolni. A szélerösséget olyan messze a starthely előtt kell mérni, amennyire csak lehetséges, hogy a turbulenciák minél kevésbé hamisitsák meg a mérést. Addig forgasd a szélsebességmérőt, amig megtalálod a legnagyobb szélerősség irányát. Ne felejtsd el, hogy a szélsebesség a föld közelében kisebb. Gondolj rá, hogy a starthelytől távolabb nagyobb az emelés és kisebb a vizszintes összetevő.

L2 - 2000/9/7. A felhők egyre szürkébbek lesznek. A termikek és széles emelőzónák erősödnek. Ne indulj el, vagy ha már a levegőben vagy, szállj le. Ha körülnézel, a távolban zivatarokat láthatsz. Lásd még Repülés esőben, Leszállás esőben, eső közelében.

L2 - 1990/5/1. Mielőtt felhúzod az ernyőt, mondd azt magadnak: "Teszek egy próbát, és csak ha minden jól megy, akkor indulok el.". Ne arra gondolj, hogy : "Már kétszer elszúrtam a startot, most már nem fognak rajtam röhögni.". Egy rámenős szúnyograj sem éppen jó indok a startra.

L2 - 1990/8/1. Start után az ernyőd süllyedni fog mert fel kell gyorsulnia (nem futottál elég gyorsan) aztán emelkedni kezd. Ha fékezel, amikor az emelkedés kezdődik, azzal erősited az ingamozgást aminek akár egy Fullstall (kijövetel) is lehet a vége. Még rosszabb, ha ráadásul ugyanakkor repülsz bele egy emelésbe is.

L2 - 1998/11/1. A 10 leggyengébb ok a startra : 10) Eleget vártam. 9) Nem lesz aki levigyen kocsival. 8) Éhes vagyok és fázom. 7) Rohadt sokáig tartott ide felgyalogolni. 6) Sötétedik. 5) Gyerünk, még mielőtt esni kezd. 4) Megesznek a szúnyogok. 3) Lekésem az ebédet. 2) Ha nem indulok el, azt mondják töketlen vagyok (Csoport-effektus). 1) Ez a szabadság utolsó napja!

L2 - 1999/11/16.Felránt az ernyő miközben kifordulsz.. Ha fennáll a veszély, hogy felránt az ernyő amint felhúzod, jó ötletnek tűnhet a lehető leggyorsabban kifordulni. Lásd Ha felránt az ernyő miközben kifordulsz. Ha azonban még a kifordulás alatt elemelkedsz, akkor nem tudod a forgást megállitani és a végén áttekeredsz a másik irányba annyira, hogy ugyan előre nézel, de a hevederek meg vannak csavarodva, igy aztán végképp nem tudod, mi merre van. Velem megtörtént, és addig húztam a féket a rossz oldalon, amig a hegy felé fordult az ernyőm. Ezért próbálj meg lassabban megfordulni, és/vagy kérj segitséget (félre a büszkeséggel) Ha mégis megtörténik, lényeg, hogy lazits, várd meg mig eltávolodsz a hegytől és csak aztán kezdj el gépészkedni. Kapd el a hevedereket mikor visszafordulsz és igyekezz megtartani őket a rendes helyzetükben. (Ezzel lehet, hogy viszel egy kis forgást az ernyőre) Még a start előtt nézd meg, nem túl szoros-e a mellheveder. Ha van némi tehetséged a gimnasztikához, megpróbálhatod kinyújtani a karodat és a lábadat (ami növeli a tehetetlenségi nyomatékot, azaz csökkenti a forgási sebességed) amikor a hevederek a legnagyobb erővel forgatnak vissza miközben a törzsedet elforditod.

L2 - 2003/12/3.Kontrollpillantás. Mielőtt elhatározod, hogy elstartolsz, nézd át az ernyőt a fejed fölött, hogy nincsenek-e Megcsavarodva a hevederek (beülő kifordult), nincs-e egy zsinór Átvetődve (kijövetel), nincs-e Nyakkendő (kijövetel), vagy egy nehezen észrevehető Csomó (instabil, kijövetel). Ezeket a problémákat nem biztos, hogy a levegőben meg tudod majd oldani. Ha van elég szél, állj meg egy kicsit és néhány másodpercig vizsgálgasd az ernyőt. Lásd Videó: Start csomóval, 2003/12/18, Saleve.

L3 - 1989/9/1. Az ernyő a fejed felett eldől valamelyik oldalra. Ha csak befékezed a felső oldalt anélkül, hogy előre mozognál, akkor az is le fog esni. A legfontosabb, hogy mozogj arra az oldalra, amelyik közelebb van a földhöz hogy visszakerülj az ernyő közepe alá.

L3 - 1990/5/1. Várd meg mig valaki elstartol előtted, igy több fogalmad lesz a repülési körülményekről.

L3 - 1990/5/1. Ha szélcsendben startolsz, keresd ki az akadályok között átvezető legalacsonyabb utat a starthely előtt.

L3 - 2003/6/6. Termikus áramlások gyakran keletkeznek szabályos Start hegyről - időzítés a termikhez. időközönként. Ha 20 percig figyeled a szélsebességet, akkor meg tudod jósolni, hogy mikor kezdődik a következő ciklus, és jókor tudsz startolni. Érdemes megfigyelni azt is, hogy a cikluson belül mennyi ideig tart a legnagyobb szélsebesség.

L3 - 1991/6/1. Ha enyhe szembeszél fúj, de hátranézve azt látod hogy erős szél rázza a fákat, nézd meg merre mozognak a felhők feletted, hogy megbizonyosodj róla, nem a rotorban próbálsz felszállni.

L3 - 1991/7/1. Ordas szembeszél fúj a starthelyen (20+ km/h, 12+ mph) de azt mondják, a leszállóban nincs nagy szél (kevesebb, mint 5 km/h, 3 mph). Ez arra utal, hogy a repülés alatt (a termikektől eltekintve) nem számithatsz nagy átlagos emelésre, mert a szél nagy része nem lentről jön. Számits szembeszélre kevés emeléssel.

L3 - 1999/12/5.Start szikláról. Szikláról startolnál és erős szembeszél van, ami egy rotort képez mögötted. Ha nagyon hátulról indulsz, készülj az elöl levő emelésre, ami meg fog fékezni, felemel, és próbál hátranyomni a rotorba. Igyekezz minél előbbről indulni és repülj maximális sebességgel. Ha meg akarsz állni a szikla szélén, vigyázz, mert a szél függőleges összetevője meg fogja állitani az ernyőt a fejed felett és ha nem fékezel, előrehúz. Lásd Fotó: Start szikláról.

L3 - 1991/8/1. Oldalas a szél (több mint 30 fokkal). Ha a terep miatt mégis egyenesen kell startolnod (fák között egy sipályán pl.) akkor a szél felőli oldal könnyen csukódhat. Lásd videó: Féloldalas csukás oldalszeles start után, 2000, Aspen, Colorado.

L3 - 2004/1/29. Ha elfelejtetted becsatolni a combhevedert.. Jó néhányan meghaltak már igy, gyötrelmes percekig lógtak a hónaljuknál fogva, aztán elengedtek mindent. Ha veled történne meg, ne felejtsd el a következőt: Ragadd meg a hevedereket. A karoddal tartva a súlyodat, lenditsd fel a lábad, hogy be tudd akasztani a hevederekbe és zsinórokba. Húzd vissza a beülőt a feneked alá. Lendülj vissza a normál helyzetbe, és kösd be a combhevedereket. Gyakorold a garázsban. Lásd Fotó: Csatolatlan combheveder becsatolása, Videó: Csatolatlan combheveder becsatolása, 2003/11, Kanada.

L3 - 1991/4/1. Elfelejtetted a mellhevedert becsatolni. Hasonló történt velem is, amikor egy biztonságiöv-szerű csat repülés közben kikapcsolódott. Az első ijedtség után egyszerűen kapcsold vissza. Az ehhez szükséges erő kb a testsúlyod 25%-a lehet, a felfüggesztés szögétől függően.

L3 - 2004/4/29.Légörvény (várakozás a startra becsatolt beülővel). Ha be vagy már csatolva a beülődbe, a hevederek be vannak akasztva a karabinerbekbe és látod, hogy közeledik egy légörvény (porördög, portölcsér, ahogy tetszik), dobd magad az ernyőre, nehogy felkapja a szél. Lásd Fotó: Ernyő lenntartása erős légörvényben. Videó: A légörvény felkap egy ernyőt beülővel együtt, 2003, Piedrahita, Spanyolország. Ne álldogálj fölöslegesen az ernyőhöz kötve. Lásd még Légörvény (behelyezkedéskor).

L3 - 1999/12/5.Startolni készülsz - szólj a többieknek.. Figyelmeztesd a bámészkodókat, hogy startolni készülsz. Örömmel nézik majd, ahogy bénázol/szállsz mint a sas és mellesleg nem fogják eléd felhúzni az ernyőjüket. Lásd Fotó: Szólj a többieknek, hogy startolni készülsz.

L3 - 2000/2/23.A mentőernyő ellenőrzése start előtt. A fogantyút tartó tépőzár összeragadhat a rázkódástól az autó csomagtartójában és nehéz lesz letépni, amikor szükség van rá. Ezért, mielőtt felveszed a beülőt:

 1. Hámozd le, majd tedd vissza a fogantyút.
 2. Ellenőrizd, hogy a mentőernyő tüskéje teljesen a helyén van-e.

Lásd fotó: Siggy Bockmaier mentőernyője kinyilik a startoláskor.

L3 - 2000/8/1.Pisilés start előtt. Lezuhanásnál az üres hólyag sokkal kevésbé hajlamos megrepedni, mint a teli.

L3 - 2004/5/5. Kupolázás kézből. Biztos láttál már másokat kupolázni beülő nélkül, a hevedereket kézben tartva. Erre semmi szükség. Többen meghaltak már úgy, hogy ilyenkor felemelte őket az ernyő, aztán elengedték. Például: Portugália 2004 május, Tirol 1999, Szlovénia 1991.

L4 - 1999/4/19. Mikor ki akarod bogozni a zsinórokat, feszitsd meg őket, tartsd fel az A-sort és húzd meg a fékeket az egyik oldalon, ez sokszor kibogozza a többi zsinórt is. Ha a zsinórjaid össze vannak csomózódva és a beülő nincs beakasztva, kezdd a makramézást a kupolánál és haladj visszafelé a külső A zsinórok mentén.

L4 - 1989/10/28. Ha egy befújás, bénázás, elizélt leszállás összebogozza az ernyődet, próbáld meg ezt: Fogd meg a belépőélet a közepén és araszolj kifelé a szárnyvég felé, kézről kézre. Ne húzkodd kifelé a szárnyvéget, mert attól csak még nagyobb lesz a gubanc.

L4 - 1991/5/1. Ha úgy tűnik, egy termik miatt erősödik a szél, de nem látod a fák ágait a starthely előtt/alatt mozogni, akkor lehet, hogy mögötted készülődik a termik és onnan szivja a levegőt, ahol te állsz. Ez nem a legjobb pillanat a startra.

L4 - 1990/5/1. Ha erős szélben kell kiteritened, tegyél kis kavicsokat a kilépőélre vagy húzd meg az A-sort annyira, hogy kb. 30 centire emelkedjen a belépőél, ez csökkenti a szélsebességet a kupola felett.

L4 - 1994/7/1. Nagyon meredek lejtőn kell indulnod. Vigyél magaddal ruhacsipeszeket, amikkel rögziteni tudod a belépőélet a fűhöz.

L4 - 1998/7/1. Felhúzáskor a cellák mindig az ernyőd széle felől kezdenek feltöltődni, akár V alakban, akár félkörben teritesz ki. Próbáld meg nem az A-hevedert, hanem az A-zsinórokat húzni (hordj kesztyűt) úgy, hogy a két legszélsőt nem fogod. Igy az ernyő közepe kapja a húzást.

L4 - 2000/9/7. Indulnál, de esni kezd. Muszáj repülnöd? Minél nagyobbak az esőcseppek, annál nagyobb az emelés a felhők alatt és bennük. Ha csak egy kicsit szitál, az még nem olyan nagy baj. De ha bazi nagy esőcseppek kopognak az ernyődőn, vigyázz! Lásd még Repülés esőben, Leszállás esőben, eső közelében.


 

Start csörléssel távrepülésre

 

L3 - 2003/6/6. Kezdd korán és próbálkozz minél gyakrabban. Kezdd korán reggel a csörlést és próbáld minél gyakrabban felhúzatni magad, amíg csak ki nem fogsz egy jó időt.

L3 - 2003/6/6. Oldj bele a termikbe. Ha 150 méter felett rendes emelésbe kerülsz, oldj le. Csörlés közben jó esélyed van rá, hogy találsz termiket, sokan feleslegesen kivárják a csörlés végét. Ha csak a végén oldasz le, nehéz lesz megtalálni azt a termiket, ráadásul addigra többnyire el is veszted a továbbcsörléssel nyert magasságot, és a termik is öregszik addigra.

L3 - 2003/6/6. Időzítés. Ez más, mint a hegyi start. Ha belestartolsz a termikbe (befújásba), valószínűleg leáramlásban kerülsz, mire leoldasz. Csörlésnél az a jó, ha a húzás vége felé jutsz termikbe. Persze nehéz megjósolni, mikor következik ez be, úgyhogy Kezdd korán és próbálkozz minél gyakrabban. Erős szeles napokon indulj almulásban.


Leszállás

L2 - 1990/8/1. Rossz repülési szokás, hogy a leszállást megelőzően a minimális merülő sebességre lassitod az ernyőt. Tudod kell, hogy a talajközeli szélnyirás (amelynek nagysága arányos a szélsebességgel) földközelben Fullstallt (kijövetel) okozhat. Repülj nagyobb sebességgel mikor a végső megközelitést végzed.

L2 - 1990/5/1.Oldalgás, traverzálás. Elhatároztad, hogy leszállsz, de a szél oldalról fúj a leszállás helyére.  Rá kell tartanod a szélre. Oldalgó repülésre lesz szükséged, repülj szögben az elhatározott útvonalhoz képest. Mondjuk balról fúj a szél. Ha ragaszkodunk az eredeti leszállási irányhoz, akkor oldalra fogunk sodródni a szél folyamatos "taszigálása" miatt és végül kirepülünk a leszállási területről. Előbb-utóbb kompenzálni kell az oldalszél hatását. A szél erejétől függően a szél felé kell mutatnia a szárnynak, szöget kell bezárnia a repülési iránnyal végig a leszállás folyamán. Megjegyzés: oldalgás, traverzálás közben nincsen állandósult fordulóban a szárny! A fentiekből következik, hogy nem mindig az egyenes a legrövidebb út a célhoz.

L3 - 2000/9/7. Leszállás esőben, eső közelében. Hatalmas eső esik a láthatáron ( 10km, 6 mérföld ). Valószínű, hogy nemsokára a szél ereje nagyon meg fog növekedni a leszállóban, mert az eső által lehűtött levegő közel a földfelszinhez fog szétömleni. Lásd még Repülés esőben, A nedvesség hatása az ernyőre.

L3 - 2002/5/28. Leszállás szélárnyékban. Erős a szél és szélárnyékban (mint például egy erdei irtásban) kell leszállnod. Két rosszra számíthatsz: turbulenciára és a fullstallra (kijövetel) mert a szélárnyékban jóval kisebb a szélsebesség. A legvalószínűbb egy csukás (féloldali, kijövetel) a turbulencia miatt, ami befordítja az ernyőt, annak pedig nagy becsapódás lehet a vége. Javasolt úgy 20% körüli fékkel, aktívan repülni az ilyen leszálló megközelítésekor. Számíthatsz rá, hogy az ernyő kicsit előre fog lőni amikor megint felveszi a sebességet.

L3 - 1990/7/1. Leszállsz egy mezőn ahol erős a szél. Vedd figyelembe, hogy a fák vonalában vagy a házaknál turbulencia alakul ki,
megközelítően a tereptárgyak 10-szeres magasságáig.

L3 - 1999/10/3. Lejtőn kell leszállnod, de nincs elég szél ahhoz, hogy annyira lerontsa a siklószámodat, hogy széllel szemben leszállhass. Repülj nagyobb szögben a szélhez képest (kevésbé széllel szembe), amig a süllyedni nem kezdesz a lejtőhöz képest. Csak közvetlen a leszállás előtt fordulj szembe a széllel.

L3 - 1999/7/25. Leszálltál. Minden ok? Volt már aki meghalt amikor leszállás után az ernyő keresztülvonszolta őt a leszállóhelyen, közben elvesztette az eszméletét mert beleütközött mindenfélébe, végül a közeli folyóba sodorta őt a szél, ahol megfulladt. Lásd Vonszol az ernyő.

L3 - 1991/7/1. Minél erősebb a szél, annál kevésbe kell megfékezned az ernyőt a leszállás előtt.

L3 - 1999/7/25.Portölcsér (Megközelitéskor). Maradj olyan távol tőle, amennyire csak lehet. Ha észreveszel egyet a leszállóban, szállj le máshol. Lásd Légörvény (Várakozás a repülésre becsatolt ernyővel).

L3 - 2004/9/20. Leszállás hátrafelé. Ha leszállásnál azt veszed észre, hogy tolatsz:

 • Ha lassan, sétáló/kocogó sebességgel, lásd: Az ernyő lerántása.
 • Ha gyorsan tolatsz... Előkészületként kapcsold ki a mellhevedert, utána az egyik combhevedert. A megmaradt combheveder nem enged kiesni a beülőből. Ellenőrizd, hogy nincs-e valami biztonsági zsinór/heveder (varió, rádió...) ami a beülőhöz kötne. Mielőtt leérnél, csatold ki a maradék combhevedert. Ha lent vagy, ugorj ki a beülőből és gurulj. Ha gondolod, tartsd magadnál az egyik féket, azzal zászlót csinálhatsz az ernyőből.

Lásd még: Vonszol az ernyő.

 

L3 - 2004/9/20. Az ernyő lerántása. Ha gyorsan le kell rántanod az ernyőd:

Módszer Hatásosság Leírás/megjegyzések
Fél A-sor + ellenkező oldali fék 80% Húzd le az egyik A-sort és a másik oldali féket egyidőben. Az ernyő kifordul és hátrahajlik. Ha nem húzod eléggé a féket, a nyitott oldal befordulhat és a belépőéllel a földnek csapódhat (ezt nem akarod).
C-sor 65 % Engedd el a fékeket és húzd le a teljes C-sort. Az ernyő a C-zsinórók felfüggesztési pontjai mentén hosszában összecsuklik.
B-sor 50 % Engedd el a fékeket és húzd le a teljes B-sort. Az ernyő a B-zsinórók felfüggesztési pontjai mentén hosszában összecsuklik. Lehet, hogy az ernyő állva marad a levegőben úgy 20°-os szögben.
Fék 20 % Húzd mindkét féket miközben szélirányban az ernyő felé futsz. Lehet, hogy nem fogsz tudni olyan gyorsan futni, mint ahogy az ernyő húz.
A-sor 10 % Tartsd a kezedben a fékeket és húzd le az A-sort. Az ernyő kap egy frontstallt, de hajlamos lesz visszanyílni miközben esik hátra. A hirtelen vitorlaeffektus destabilizáló hatású lehet (rád). Korai erős fékezés mindjárt az A-sor lerántása előtt segíthet ezen. Ez a módszer nem ajánlott.

Lásd még: Vonszol az ernyő.

 

L4 - 1991/9/1. Ha egy órán túl repülsz akkor győzödj meg arról, hogy nem zsibbadt-e el a lábad. Vigyázz, ne legyen szoros a vario rögzítő pántja.


Visszaszállás

 

L2 - 1998/12/1. Megvan az a rossz szokásod, hogy  Fület csuksz (végrehajtás) visszaszálláskor, mert úgy gondolod, hogy igy turbulens helyen stabilabban repül az ernyő és nagyobb a merülősebessége. Gondoltál-e arra, hogy a közben hirtelen előrelóduló ernyőt meg tudod-e fékezni?  Készen állsz-e egy Frontstall (kijövetel) kivédésére? Gondoltál-e rá, hogy a Gyorsitó (használat) miatt többé-kevésbé ki vagy téve a Frontstall (kijövetel) veszélyének? Lásd Videó: Frontstall fülcsukás közben.

L3 - 1996/5/18. A végső egyenesben vagy, és észreveszed, hogy még túl magasan vagy. Ne azzal csökkentsd a magasságodat, hogy túlfékezed az ernyőt mert könnyen Fullstall (kijövetel) lehet a vége.  Inkább repülj tovább ("startolj át"), próbálj ismét magasságot nyerni és utána visszafordulva újra leszállni. Vigyázz nehogy a fordulás közben belecsússz a rotoros részbe. Próbáld oldalról megközelíteni a leszállópályát és csak az utolsó pillanatban fordulj a széllel szembe. Ismeretlen helyen jobb először megkérdezni a helybeli siklóernyősőket a leszállás irányáról és a leszállóról.

L3 - 1999/1/15. Próbáld a leszállást  tökéletesíteni, pontosítani azzal, hogy csökkented az ernyő siklószámát Ha a leszállóban a szél oldalról fúj pl. jobbról, a súlypontodat (a beülőben) jobbra helyezd át miközben a jobbra kanyarodni akaró ernyőt a baloldali fék húzásával tartsd meg egyenes irányba. Ez meg fogja növelni a merülősebességet (csúsztatás). Pontosabban ki tudod számítani a földetérés helyét. A földetérés pillanatában(valamivel előtte) helyre kell hozni az enyőt tehát mindkét erőhatást meg kell szüntetni (a súlypontáthelyezést és a fékezést is).

L3 - 1999/3/21. Létezik nehezebb dolog egy visszaszállásnál? Igen, úgy dönteni, hogy meg se próbálod. Ha erős a termikus tevékenység, ha azon a helyen turbulens a levegő gondold meg kétszer is, mibe mész bele, mit vállalsz. Különösen nehéz a dolog ha látod, hogy mások vidáman röpködnek és gyönyörű landolásokat csinálnak. Óvakodj a csoport effektustól.

L3 - 1999/12/5.Visszaszállás - Jelezd a többieknek. Jelezd a többieknek, hogy visszaszállni próbálsz. Szivesen nézik majd a produkciódat, akár sikerül, akár nem, és igy elkerülheted, hogy valaki felrántsa eléd az ernyőjét. Lásd Fotó: Jelezd a többieknek, hogy vissza akarsz szállni.

L4 - 2004/6/2. Visszaszállás - a légellenállás növelése. A siklószám lerontására (ez most jó) még szóba jöhet, hogy kinyújtod kezed-lábad és felállsz a beülőből a megközelítésnél. Ez megnöveli a légellenállást tehát növekszik a merülősebesség (mint egy féklap). Lásd még: A pilóta légellenállásának csökkentése.

L4 - 2000/12/14.Verdesés. Egyes pilóták verdeséssel rontják le a siklószámukat visszaszállás közben (Taiwanon elterjedt). A verdesés abból áll, hogy sűrűn egymás után (egynél többször másodpercenként) finoman rángatják a fékeket. Ha már a madarak leszállását próbáljuk utánozni, ne feledkezzünk meg róla, hogy mi a belépőélet nem tudjuk fel-le/előre-hátra mozgatni, amivel az nagyobb utat tesz meg a levegőben. A lényeg, hogy az Átesést (elmélet) elkerüljük. A kérdés valójában a következő: Ha a verdeséskor a szárny körüli áramlás, ami kezdett megfordulni, hamarabb helyreáll a fékek felengedésekor, mint amennyi idő alatt megfordul, amikor a fékeket meghúzzuk, akkor ez a technika hatásosabb lehet, mint a folyamatos fékezés. De erre egyelőre nincs válasz. Ne felejtsd, hogy a verdesés nem fogja megakadályozni az Átesést (elmélet). Egyéb megoldások : S-elés vagy Fülcsukás (bevitel). Lásd még Pillangó.

L4 - 2000/12/14. Pillangó. Ez a technika abból áll, hogy nagy fékeket húzunk kb. két másodpercig azután felengedjük a fékeket, és ezt ismételjük. Az ernyő hatalmasakat fog bólintani. Nem javaslom. Lásd még Verdesés.


Normál repülés

 

L2 - 1991/6/1. Nézz, dőlj, fordulj. Fordítsd a fejed amerre fordulni akarsz és ha a légtér tiszta akkor fordulj. Ezenkivűl a fejfordítás természetes mozdulata hozzásegit a helyes súlypontáthelyezéshez.

L2 - 1989/12/1. Idézd föl az alapvető repülési szabályokat. Jobbkéz szabály. Annak a pilótának van előnye aki jobbról látja a hegyet. Aki alacsonyabban repül annak van elsőbbsége. Egy termikbe érkezve az ott termikelők kőrözési irányát kell felvenni.

L2 - 2001/2/24. A hirtelen irányváltások növelni fogják a süllyedési sebességet, úgyanúgy mint a szűk fordulók. Manőverezz megfontoltan, elegánsan, hogy a legjobb teljesítményt tudd nyújtani. Hirtelen irányváltáskor be fog lengeni az ernyő. Egy általános, gyakori ütközés a következőképp történik. Forduló a hegygerinctől, a pilóta azt gondolja, hogy ha élesen fordul akkor lesz idő egy teljes forduló végrehajtására. Egy gyors és erős kormánymozdulattal erősen bedönti a ernyőt. Azonban ahogy szembekerül a heggyel, az ernyő visszalendül vízszintesbe, és éppen belerepül a hegybe ahelyett, hogy elfordulna. Azt gondolja, nem kormányzott megfelelő erővel. "Na majd megmutatom" és a kanyarodni kívánt irányba lévő fékkel még erősebben "belehúz" ennek következtében Negativ spirálba (kijövetel) viszi az ernyőt és bepördül a hegyoldalba.

L2 - 2000/4/3.Fék a csuklón. Ha átdugod a kezed a fékfogantyún és a csuklódra húzod az veszélyes lehet, amikor Mentőernyőt (mikor) kell dobnod, vagy meg kell fognod valamit, ami messze esik a legalsó fékcsigától, mert az ezzel járó fékhúzás váratlan reakciókat válthat ki az ernyőből. A fék nem fog kicsúszni a kezedből amikor szükséged van rá, különösen, ha még kesztyűt is viselsz. Szerintem kevesebb jelzést is kapsz igy a kupolától, mintha az ujjaiddal fognád a féket.

L3 - 2001/10/4.A beülő dőlésszöge. Úgy állitsd be a beülőt, hogy hátra tudj dőlni. A hátradöntött helyzetet kezdetben természetellenesnek fogod találni, (mint annyi mást a repülésben) de meglátod, igy jobban fogsz repülni. Próbáld ki a következőket, hogy lásd mi a különbség az egyenes és a hátradöntött üléshelyzet között: A beülőben ülve (valódi repülés közben, vagy akár a földön próbálva) figyeld meg, mi van a látóteredben. Egyenesen ülve, szemedet a horizonton tarva, a következőket látod:

 • a lábadat
 • a földet

Ha kényelmesen hátradőlve ülsz, (a szemed továbbra is a horizonton) ezt látod:

 • a kezedet (azaz hogy épp mennyire fékezed az ernyőt)
 • a karabinereket (azaz a súlypontáthelyezésed mértéket)
 • a Gyorsitót (használat) (melyik oldalt mennyire nyomod, egyforma-e a két oldal)
 • az ernyőt (valahol a látómeződ szélén)
 • a földet (ezzel az ernyő földhöz viszonyított útját)

Csinálj egy fordulót akkora súlypontáthelyezéssel, amekkorával csak birsz, először egyenes majd hátradöntött helyzetben. Észre fogod venni, hogy hátradőlve jóval hatásosabb a testsúlyáthelyezés mint egyenesen ülve. A túlságosan hátradöntött helyzet viszont már hátrányt jelent: Megnő a pilóta függőleges tengely körüli tehetetlenségi nyomatéka és ezzel együtt a hevederek összecsavarodásának esélye egy durva Csukást (Féloldali, kijövetel) követően. Lásd még: Mellheveder beállitás.

L3 - 1990/5/1. A fordulók alatt abba az irányba dőlj be, abba az irányba terheld a beülőt amerre fordulni akarsz, máskülönben semlegesíteni fogod a kormányerőt.

L3 - 2001/10/4. A felhők árnyékának mozgása alapján megbecsülheted a szél irányát és sebességét a felhőalap magasságában.

L4 - 1997/6/1. Lejtőzés közben mikor alacsonyan repülsz és közel a hegyhez, mindig a heggyel ellenkező irányba helyezd át a súlypontodat mert igy egy esetleges Csukás (Féloldali, kijövetel) nem visz bele a hegyoldalba és lesz időd korigálni. Túl nagy mértékü testsúlyáthelyezés a heggyel ellenkező irányba nagyobb mértékű fékezést igényel a hegy felöli oldalon és ez lerontja az ernyő teljesítményét. Meg kell találnod az optimális egyensúlyt a teljesítmény és a biztonság között.

L4 - 1991/7/1. A felhők a jelzőtáblák az égen: mutatják a szélgradienst (a szélsebesség és szélirány változását a magasság függvényében). A felhő teteje megmutatja, hogy azon a szinten milyen szél van, mig az alját inkább a földközeli szelek befolyásolják.

L4 - 1991/8/1. Hogy jobban meghalljad egy másik pilóta hangját repülés közben, a füledet fordítsd szembe a menetiránnyal és így nem fog zavarni a szél fütyülése.

L4 - 1990/6/1. For those with a piloting seat (common in the early 1990s) on the harness, adjust your speed with the harness to reduce the braking effort and improve performance.

L4 - 2000/8/1.Ivás a levegőben. A lassú kortyolgatás (csövön át) hatásos módja az ivásnak, mert a testednek van ideje feldolgozni az italt anélkül, hogy a nagyja a hólyagodban kössön ki, mint amikor gyorsan legurítod. Lásd még: Pisilés a levegőben.


Termikek

L1 - 2005/2/23. Berepülés erős termikbe. Egy erős termikbe való berepüléskor úgy érzed, hogy előrelendülsz a szárny alatt, és valami felhúz. Fel kell egy kicsit engedni a fékzsinórokat, hogy az ernyő sebességet gyűjthessen ebben a fázisban. Vannak versenyzők, akik még a gyorsítót is használják. Ne fékezd meg az ernyőt ilyenkor, mert abból fullstall (kijövetel) lehet. Lásd: Videó: Fékezés termikbe repüléskor, 2005, Valle de Bravo, Mexikó. Ha egy erős fordulót kezdeményezel ilyenkor, a szárny elmehet negatív spirálba (kijövetel). Ha már benn vagy a termikben, csökkentsd a sebességed, de ne a legkisebb merülési sebesség alá. Fontosabb a termik centírozása (varióval), mint a legkisebb merülés elérése. Amikor kilépsz egy termikből, repülj aktívan, lazíts a féken (vagy nyomd a gyorsítót) mikor hátralendülsz az ernyő alatt (mert az ernyő előrelőtt), ezzel kevesebb időt töltesz süllyedésben.

L2 - 2002/2/3. Centírozás (varióval). Ha a varió alapján repülsz: ha az emelkedési sebesség növekedését jelzi, tágítsd ki a forduló sugarát (akár egyenesen is haladhatsz). Ha az emelkedési sebesség csökken, szűkítsd köreidet, különben távolodsz a középponttól. Nincs szükség a varió jelzése után még várni, mivel az mindig az elmúlt másodpercek átlagát jelzi.
Ez a technika széles termikben alkalmazható jól, ott, ahol a termik közepe felé nem nő ugrásszerűen az emelés. Olyan esetekben is ez a jó módszer, ahol a magasban több termik egyesül. Lásd Szűkítés emelésben, Érezd a termiket.

L2 - 2002/12/2. Szűkítés emelésben. Szűkítsd a fordulót és nyomd bele az ernyőt a termikbe, amikor érzed, hogy keményen esel felfelé (vagy amikor a varió a legnagyobb emelést mutatja). A legtöbb pilóta nem fordul elég szűken. Ha a varió gyengébb emelést vagy süllyedést mutat, tágítsd a kört, miközben próbáld megjegyezni, hol volt a legnagyobb emelés és próbálkozz mégegyszer, ha megint elkezd tolni felfelé a termik. Azért ne vidd túlzásba, nehogy negatív spirál (kijövetel) legyen belőle mikor berepülsz egy erős termikbe.
Ez a módszer jó szűk termikekben, vagy olyanokban, amiknek a magjában ugrásszerűen nő az emelés. Lásd még Centírozás (varióval), Érezd a termiket.

L2 - 2002/2/3. Fékezés az emeléssel ellentétes oldalon. Ha egy erős termik az ernyő szélét felemeli (a beülő egyik fele megemelkedik), a másik szélén kisebb lesz a terhelés és becsukódhat (Féloldali, kijövetel). Érezni fogod, hogy a külső fékzsinór meglazul. Ekkor fokozd a fékerőt azon a fékzsinóron, hogy az állásszöget növeld, és ezáltal megakadályozz egy Csukást (Féloldali, kijövetel). Miután helyreállt a normális fékerő, vagy fordulj bele a termikbe teljesen, vagy hagyd ott, de semmiképpen se maradj a függőleges nyírózónában.

L2 - 2001/1/1. Ne kövesd a termiket a hegy mögé. A termik elhajlása miatt, ha követjük a termiket egy hegy gerincén át, normális jelenség, hogy úgy látjuk, mintha visszamennénk a hegybe (miközben emelkedünk). De észben kell tartani, hogy vissza kell térned (általában) a hegy elé a termik elvesztése után. Ilyenkor főleg a szembeszéllel kell megharcolnod. Éppen ezért ne lépd túl a 45 fokos szöget (1.0-ás siklószám), amikor elindulsz hátra.

L2 - 1998/6/1. Messze vagy bármilyen lejtőtől, és elhagytál egy emelőzónát, és most azon gondolkozol, hogy jobbra vagy balra kanyarodj, hogy visszakerülj az emelésbe. Menj abba az irányba, amelyik oldaladat jobban megemelte az emelés. Így közelebb fogsz elhaladni a termik közepéhez.

L2 - 2002/2/3. Találd meg a termiket a többieket figyelve Ugyanabban a termikben repülsz, mint egy másik ernyős, azonos magasságban és mindkettőtök egy nagy kört ír le. Észreveszed, hogy a másik hirtelen nagyon megsüllyed. Szűkítsd a forduló sugarát, vagy fordulj a másik irányba, hogy elkerüld a merülő zónát. Mire a másik pilóta visszatér a termikbe, már alattad lesz. Hasonlóan, ha valaki föléd emelkedik az egyik oldalon, tekerj te is át oda. Nincs semmi hősiesség abban, hogy lassan emelkedsz egyedül. Lásd: Fésüld át az eget.

L2 - 2005/1/11. Az ernyő megmutatja, hol a termik.

 • Repülj az idővel szembe:
  • Csúszás a dőléssel ellentétes irányba. Ha az ernyő balra dől, balra fordul de jobbra csúszik, akkor a termik teteje alatt vagy, ahol a levegő a termikbe áramlik. A termik tőled jobbra van. Ilyen általában labilis időben (kumók) fordul elő.
   Szőnyegmodell. Képzeld el, hogy egy hatalmas, kiterített szőnyegen vagy, aminek a közepét elkezdik felfelé húzni. Úgy érzed, eldőlsz kifelé, ugyanakkor befelé csúszol.
  • Csúszás a dőléssel egyező irányba. Ha az ernyő balra dől és balra is csúszol, akkor a termik teteje felett vagy, ahol a levegő elhagyja a termiket. A termik tőled jobbra van. Lehet, hogy várnod kell, míg a termik utolér. Számíts rá, hogy nőni fog az emelés, ahogy a mag közeledik hozzád. Ilyen általában lejtőzés közben szokott előfordulni, viszonylag stabil időben, termikkioldó felett, amikor a termikek alacsonyan képződnek és rövid ideig élnek.
 • Széllel szemben nő a föld feletti sebesség. Ha széllel szemben repülve azt veszed észre, hogy nő a föld feletti sebességed (csökken a menetszél), akkor valószínüleg egy termik felé tartasz, amelyik elállja a szél útját.
 • Turbulens rángatás. Ha a turbulencia megrángatja az ernyőd, valószínüleg az az oldal van a termik felé, amelyik először kapta a rúgást.
 • Kis magasságban megtol a szél. Ha konvergenciát keresel kis magasságban, a szél felé fog tolni. Ösztöneid ellenére kövesd a gyorsuló levegőt.

Lásd még: Mikrolift sávok,

 

L2 - 2002/2/3. Termikmodell. A nap által melegített termikforrás felett egy lapos meleglevegő-buborék képződik, amelyben parányi mikro-termikek adják a buborék vastagságát. A buborék eléggé bolyhos, nincs éles határvonala, (lásd Termikkioldó-mítosz). Vagy a labilitás miatt, vagy azért mert a szél nekinyomja valamilyen akadálynak, egy ponton a meleg levegő elszakad a földtől és többé-kevésbé elhajolva "felfolyik" a magasba. Eközben a termikforrás feletti meleg levegő gyorsabban fogy, mint ahogy az utánpótlás érkezik, ezért lesz ciklikus a termik.

L2 - 2004/1/5. Termikforrás. A napsugárzást legjobban elnyelő felületek melegítik fel a legtöbb levegőt. Ne felejtsd el, hogy a nedvességtartalom (minél nedvesebb, annál rosszabb) fontosabb, mint a szín (minél sötétebb, annál jobb). Minél jobban védett a termiket generáló felszín a széltől, annál erősebb a termik, és annál hosszabbak a ciklusok. Ezek a területek több hőt fognak felhalmozni a termikbuborék elszakadása előtt. A szélnek kitett felszín (pl. egy sziklaorom) nem lesz képes összegyűjteni egy forrólevegő-buborékot, és azt egyetlen pillanat alatt elereszteni. Ehelyett egy állandó, de gyengébb feláramlást fog biztosítani. Ha termikforrást keresel sík vidéken, nézd meg a falvak, sövények, erdők, dombok, kis völgyek szél alatti részeit (nem azt mondom, hogy repülj alacsonyan és kerülj rotorba). Egy teli parkoló jobb, mint egy üres. A napszaktól függ, hogy melyik forrás a legjobb, azaz melyik néz éppen a nap felé, ezeknél a legnagyobb a besugárzás/felület arány. Reggel keresd a keleti hegyoldalakat, délután a nyugati lejtők a nyerők. Dél körül a lapos területek a legjobbak. Város fölött fél három előtt ne számíts jó termikre. A hegyek lába is gyakran olyan, akár egy napra irányított parabolaantenna. Most már csak azt a helyet kell megtalálnod, ahol a termik elszakad a földtől.

L2 - 2003/9/30. A termik elszakadása. Egy ponton a termikforrás felett összegyűlt meleg levegő elszakad a talajtól. Példák :

 • Legyakrabban a termikforrás legmagasabb pontja az, ahol a termik elszakad a talajtól.
 • Gyakran találsz termikeket két különböző típusú felszín (pl. mező és erdő) határán A jobban felmelegedő felszín kis szélben a kevésbé melegedőtől elszívja a levegőutánpótlást.
 • Az elszakadás nem csak helyhez kötött lehet (pl. egy napsugárzásnak kitett hegyoldal), hanem mozoghat is (síkvidéken), követve a szelet a felszinen, az eredmény még szeles napokon is (15+ km/h) függőleges termikoszlop, amit akár 10-20 kilométeren át is követhetsz.

Lásd még : Termik elhajlása, Termikmodell. Termikek távolsága.

 

L2 - 2002/2/3. A termik elhajlása. Gyengeszeles napokon a termik függőlegesen emelkedik az elszakadás után. Szeles napokon a termikoszlop elhajlása nem egyenletes. Az elszakadás közelében még majdnem függőleges, nagyobb magasságokban azonban egyre jobban elhajlik ahogy felveszi a szél sebességét. Az oszlop által leírt görbe a termik hőmérsékletének (emelés), a szélességének (ellenállóbb a széllel szemben) és a szélerősségnek a függvénye, miközben mindegyik tényező a magassággal változhat is. Képzeld el úgy, mint egy szélben meghajló fűszálat. A termikek emelkedés közben még össze is gyülhetnek, mintha a termiknek "gyökere" lenne. Erősszeles napokon a stabil elszakadási ponttal rendelkező termikek annyira elhajolhatnak, hogy darabokra szakadnak. Egy gyenge magtól a szél felé haladva sokszor találsz egy erősebb magot, ami ugyanabból az elszakadási pontból jön, csak éppen a szél nem vitte el annyira, mert gyorsabban emelkedik. Lásd még: A termik jelei, Felhők alakja, Megvezetett termik mítosza.

L2 - 2001/2/24. Koordinált forduló. Általános probléma termikelés közben az egyenletes körök megtartása. A túlzott bedőlés könnyen kidobhat a termikből. Lásd: Hirtelen irányváltás. Próbálj meg koordináltan, bedőlve fordulni, és maradj is benne. Kezdd egyenletes, irányitott bedőléssel és vele egyidejüleg fokozatos belső fékezéssel. Az ernyő be fog dőlni, a tested követi és a centrifugális erő az ernyő által leirt körön kivül tartja a testedet, és egyenletesen tekerheted a termiket. Az Aktiv repülést alkalmazva a fejed felett tarthatod az ernyőt, ez az igazi koordinált forduló.
Javaslat: Kétszer olyan erővel fékezd a belső élt, mint a külsőt, igazitsd a fordulást bedőléssel és a külső fékkel.

L3 - 1991/7/1. Lejtő előtti termikelés. Jobb nyolcas fordulókat csinálni, mint teljeseket, hogy elkerüljük a földbe csapódást.

L3 - 2002/2/3. Érezd a termiket. Robbie Whittall mondta: Ha érzed, hogy egy termik megemeli az ernyő szélét, fékezd meg azt az oldalt, repülj tovább egyenesen, de ha az emelő érzés eltűnik, fordulj rá jobban arra az oldalra, amíg újra érzed. Ha ezt helyesen csinálod, egy kört írsz le a termik körül. Ekkor ismerni fogod a termik átmérőjét és középpontját. Ekkor kezdd el szűkíteni a kört. Lásd: Centírozás varióval, Szűkítés emelésben.

L3 - 2005/3/3. Elveszett termik. Ha elvesztetted a termiket, amiben voltál. Csinálj nagyobb köröket, hogy ismét megtaláld, miközben más pilótákat figyelsz alattad, hátha lesz még időd a termikeiket használni mikor a tengelyükbe kerülsz. A feletted levő pilóták aktív termikei valószínűleg használhatatlanok lesznek ebben a magasságban mostantól. Megpróbálhatod lóheremintában keresni a termiket, mindig oda helyezve a középpontot, ahol a legjobb emelés volt. Lásd még Soha ne hagyd el az emelést, Elveszett termik keresése GPS-el Elveszett termik távrepüléskor.

L3 - 2002/2/3. Használd ki a gyenge emelést. A termik, amellyel eddig magasságot nyertél ellustult és már a nullázáshoz sem elég, de tudod, olyan helyen vagy, ahol gyakran találni termiket. Sok pilóta nem optimalizálja süllyedési sebességét, mert azt gondolja, hogy ha a varió nem csipog, az csak rossz lehet. Koncentrálj arra, hogy maradj abban a térben, ahol a lehető legkevesebbet merülsz. A termikus aktivitás 15 perces ciklusokat követ (ez lehet akár 5 vagy 30 perc is), amik közben maximális emelést ad. A süllyedési sebességed optimalizálásával javul az esélyed arra, hogy fennmaradsz a következő emelésig, amely elég erős, hogy felvigyen. Ilyenkor látsz sok pilótát "lemosódni" a leszállóba, míg te esni kezdesz felfelé.

L3 - 2002/2/3. A termik jelei. Ha faágakat látsz mozogni alattad, valószínűleg egy termik halad el alattad. Haladj el a terület felett, és keresd meg (hacsak nem vagy jó emelésben). A másik jó vizuális indikátora egy termiknek a rovarok emelkedő tömege (lepkék...). Nyáron virágszirmokat is lehet látni emelkedni. Ha hirtelen valami rossz szagot érzel, az a földről jön, tehát emelkedik.

L3 - 2001/7/11. Nyugodt levegőben repülsz, merülésbe kerülsz.. Lehet, hogy van egy kis emelés előrébb, ne fordulj meg túl gyorsan. Általában van emelés a leáramlás környékén, tehát igyekezz megtalálni. Lásd még: Termik a leáramlás közelében.

L3 - 2001/7/11. A termikoszlop akadály a szélnek. Egy erős termikoszlop akadályt jelent a szélnek. Ha egy ilyen termik szél alatti oldalán vagy, számíts turbulenciára süllyedő levegővel egyetemben. Ha ki akarsz kerülni egy termikből, válaszd a szél feletti oldalt. Vigyázat, a szél feletti kijárat szabálya nem érvényes távrepülésnél. Lásd még: Termik a leáramlás közelében. Termikmag eltolódás.

L3 - 2001/7/11. Termikmag eltolódás. A termik maximális emelőzónája szél miatt eltolódik a termik szél felőli oldalára. Gondolj arra, hogy a termik vízszintes keresztmetszete olyan, mint egy vízcsepp, amely vízszintesen széllel szemben "esik". Ha egy termiket hátulról (szél alól) közelítesz meg, folytasd a haladást széllel szemben, hogy megtaláld az igazi magját (simább, nagyobb), és ne maradj a rendezetlen hátsó áramlásban. Termik a leáramlás közelében. A termikoszlop akadály a szélnek.

L3 - 2001/7/11. Termik a leáramlás közelében. A következők csak szeles napokon alkalazhatók. Ha leáramlást és turbulenciát találsz, repülj a széllel szemben, ott lesz a termik. Hogy miért? Lásd: A termikoszlop akadály a szélnek. Ha nyugis leáramlásba repülsz, a termiket a szél alatti oldalon keresd.

L3 - 2000/6/21. Emelés becslése Hogyan becsüljük meg a termik várható emelési sebességét, ha ismerjük a startolásnál mért szélsebesség változását. Tegyük fel, hogy:

   Termik függőleges áramlási sebessége = 0.9 x (startolásnál mért szélsebesség változása)

 

  Az átlagos merülési sebességed 1.2 m/s

Valamint, ha 1 km/h = 0.278 m/s, megállapítható, hogy az első 4.8 km/h szélsebesség-változás már tartamos repülést biztosít, és minden további 4.0 km/h szélsebesség-változás 1 m/s emelést ad.

 

L3 - 2000/3/10.Elhajlott termikek tekerése. Ha az ernyődnek nulla süllyedése lenne, akkor végigtekerhetnél állandó dőléssel egy termiket, amit a szél elferdített. Mivel azonban az ernyőd süllyed, előbb-utóbb kiesnél a ferde oszlop szél alatti oldalán, ezért több időt kell széllel szemben repülnöd mint hátszéllel.

L3 - 2000/10/24.Az elveszett termik megtalálása GPS-el. Ha magasan vagy és elvesztetted a termikedet, a GPS-el megtalálhatod. Zoomolj a térképen úgy 200 méteres felbontásra és látni fogod a szélfútta köreidet a termikben. Repülj vissza oda, ahol a következő kört sejted. Lásd még Elveszett termik.

L3 - 2000/8/9. Termik az inverzió alatt. Számits erős turbulenciára abban a magasságban, ahol a termik eléri az inverziót. Lásd Fotó: Miért nagyobb a termikus turbulencia az inverzió alatt.

L3 - 2001/2/24. Ne változtatsd meg a forduló irányát. Ez különösen érvényes alacsony repülésnél. Három oka van:

 1. Az irányváltoztatás bezavarhat a Koordinált forduló végrehajtásába és amig egyenesen repülsz, általában eltávolodsz az emeléstől.
 2. Elveszted a képzeletbeli térképeden, hogy hol volt a legjobb kör.
 3. Az irányváltoztatás miatt a variód nagyon érdekes, de nem túl használható jeleket ad.

 

L3 - 2001/2/24. Biztonságban a termikben. Egy erős termiknek általában a magjában a legegyenletesebb a légmozgás és az ernyőd nyomásállóbb és stabilabb, ha nagy dőlésszögben repülsz. Nagy emelésnél a termik szélénél turbulenciára számithatsz. Nagyon erős termikből ne szállj ki, mert biztosan turbulenciába kerülsz. A legjobb, ha bentmaradsz a magban és felhőalapig vagy az emelés végéig tekersz.

L3 - 2002/2/3. Belépés a termikbe. Tuti termikbe vagy szél felől vagy szél alól szállj be, így lehet, hogy nagyobb emelést fogsz találni, mint a már benne tekerő pilóták.

L3 - 2003/8/5. Az inverzió áttörése. Az inverziós réteget csak termikek erős magja képes áttörni, ezért ilyenkor sokkal szűkebbek. Kénytelen leszel szűkebben fordulni.

L4 - 1991/7/1. Ha felhőalapnál vagy, kerüld el a pókhálók formájában lefelé haladó áramlásokat.

L4 - 2002/2/3. Olcsó termikszimulátor. Menj egy üres parkolóba a haveroddal (hívjuk Jánosnak), vigyél krétát, egy kendőt és egy sípot. Menj a parkoló közepébe, és kösd be a szemed. János majd a krétával felrajzolja a kb. 12 m átmérőjű, képzeletbeli termiket, egy x-el a közepén. Ekkor kérd meg Jánost, hogy vezessen ki a körön kívülre, és fordítson a kör felé. János megfújja a sípot, ha beértél a körbe, egyre sűrűbben, ahogy közeledsz a kör közepe felé (mint egy varió). Szimuláld a kezeiddel a fékek helyzetét. Lassú, állandó sebességgel haladj. Próbálj az x körül körözni. Próbáld újra, ezúttal más sebességgel.

L4 - 2002/2/3. Termik Körforgás. A termik elszakadási helyén kialakuló áramlási viszonyok gyakran eredményeznek körforgó mozgást, ami 70%-os valószínűséggel követni fogja Coriolis erő által meghatározott irányt (óramutatóval ellentétes irányba az északi féltekén). A portölcsér is látható, hogy a forgási energia általában a magassággal csökken, de a labilis levegő fenntarthatja. Ha átrepülsz rajta, az ernyő hirtelen elfordul, mutatva az emelés közepét. Ha az egész termik a tengelye körül forogna, értelmes lenne a forgással szembe helyezkedni, így csökkenteni az erők támadásának szögét, növelve a hatékonyságot. De kevés tapasztalati tény támasztja alá azt, hogy létezik egy ilyen forgás.

L4 - 2001/2/24. A termik minősége. Ha földközelben kapsz el egy termiket szükebb és durvább, ahogy emelkedik felfelé egyre egyenletesebb és kiterjedtebb szokott lenni. Magas légnyomású napokon szük, élesen körvonalazott termikek keletkeznek. Nagy hőmérséklet különbségü napokon pedig nagy emelésü termikek fejlődnek.

L4 - 2002/2/3. A termik körüli leáramlás mítosza. A mítosz : A termik egy felszálló meleg légáramlat, amit hideg, lefelé áramló levegő vesz körül. A legtöbb ernyősnek a tanfolyamon így tanították. Ez a hibás megközelítés nehezíti a termikus befújások megértését és hátráltat a termikrepülés megtanulásában. Miért hisznek az emberek ebben a mítoszban :

 1. Sokszor süllyedést tapasztalnak amikor a termikbe be- vagy kilépnek.
 2. Könnyebb elképzelni, hogy a termik szélén érzett süllyedést a leáramlás okozza, mint azt, hogy függőleges nyíró turbulenciák.
 3. Estek egy nagyot vagy Frontstallt (kijövetel) kaptak, amikor kijöttek a termikből és úgy gondolják, hogy ennek a leáramlás a magyarázata.
 4. A jelenséget a légtömegek egyensúlyának szükségességével igazolják és nem veszik észre, hogy ez nagyobb arányokban történik.
 5. A leáramlás létrejöttét azzal magyarázzák, hogy ez pótolja a termik elszakadási helyéről felfelé áramló meleg levegőt. A pótlást azonban hozhatja az alapszél is, vízszintes irányból. Jól ismert példa erre a völgyszél, amit a hegyoldalakon beinduló termikus aktivitás erősít, a levegőutánpótlás pedig a völgy bejárata felől érkezik.

Ami a mítosznak ellentmond :

 1. Szeles napokon, a termik elhajlik, mert elnyomja a szél. Ilyenkor a széllel szemben lefelé miért követné a termikoszlopot a leáramló levegő?
 2. Nem mindig találkozunk leáramlással amikor belépünk vagy kijövünk a termikből.

Általánosságban :

 1. Mindez nem jelenti, hogy nem fogsz leáramlással találkozni a termik szélén.
 2. Az emelés a termikekből, a lejtőszélből és a konvergenciából (egymással találkozó, egymást erősítő légáramlatok) tevődik össze.
 3. Az világ bonyolult, jobb néhány megválaszolatlan kérdés mint egy egyszerű, de rossz modell.

Lásd még : Termikmag eltolódása.

 

L4 - 2002/2/3. A termikkioldó mítosza. Nem létezik felületi feszültség (két gáz között nincs), ami egy meleg levegőtömeget a földön tartana. A vizforraló edény/söröskorsó/pezsgőspohár alján képződő buborékok analógiája ezért nem érvényes. Felejtsd el a földhöz tapadó, gömb alakú buborék képét, ami csak arra vár, hogy valamilyen állat, jármű, akármi elszakítsa a földtől. Az általunk használható termikek néhány száz - néhány millió tonna tömegű levegőből állnak. A mítoszt csak a pilóták véletlen egybeeséseken alapuló szelektív memóriája tartja életben. Lásd még : Termikmodell, A megvezetett termik mítosza.

L4 - 2002/2/3. A megvezetett termik mítosza. Sokan azt gondolják, hogy miután a meleg levegő elszakadt a talajtól, a termik követheti például egy hegy gerincét. Ez hasonlít ahhoz, amikor a folyó víz követi egy tárgy görbületét, ahelyett, hogy elszakadna tőle. Ez lehetetlen, mert gázok között (meleg-hideg levegő) nem létezik felületi feszültség. Lásd még : termik elhajlása. termikkioldó mítosza, termikmodell.


Lejtőzéstechnika

 

L2 - 2001/1/26. Gyorsitó (használata). Lábgyorsítót használva repülsz (speed bar). Valóban szükség van rá? Kigyorsítva az ernyőd jóval kevésbé stabil! Földközelben csak vészhelyzetben használd. Ne használd a fékeket, ha kigyorsítva repülsz, mert:

 • Nő a csukás veszélye, lásd Gyorsitó(Turbulenciában).
 • Kis fék is lényegesen csökkenti a sikószámot.
 • Átmeneti fékezés után sokáig tart visszanyerni az eredeti sebességet.

A Csukás (Féloldali, kijövetel) teljesen kigyorsított ernyővel sokkal durvább, mint trimmsebességnél. Nézd át az ernyőd DHV tesztlapját, (lásd még: Ernyő minősitése), hogy tudd, mire számíthatsz! Ha beletaposol a gyorsitóba akkor van esélyed egy Csukásra (Féloldali, kijövetel). Láttam már ilyet. Fokozatosan nyomd ki a gyorsítót. Ha gyorsitó használata mellett akarsz Fület csukni (végrehajtás), akkor előbb a füleket csukd le és utána gyorsits. Különben megkockáztatsz egy Frontstallt (kijövetel) miközben éppen Fület csuksz (végrehajtás). Lásd még: Gyorsító beállítása.

 

L2 - 1990/5/1 Ha hegy felett repülsz át, tedd ezt a gerinc azon részén, amely alatt a szélfelőli hegyoldal a leginkább merőleges a szélirányra. Így a legkisebb a valószínűsége, hogy a hegy miatt elhajló szélben repülve ordas hátszeled oldalassá válik, azaz a célirányodra merőleges, számodra haszontalan komponense növekedik.

L2 - 1990/4/15.Venturi effektus.Egy tipikus Venturi-effektus, amikor a hegygerincen, amely felett lejtőzöl, van egy kis hasadék (dűzni), és ahogy ezen keresztülfúj a szél, lokálisan megnövekszik a szélsebesség felette. Ez történik tipikusan két kiemelkedő szikla között. A vízszintes szélsebesség megnő, az emelés csökken. Ilyen helyeken jobb egy kicsit kijjebb menni, eltávolodni a lejtőtől, ott átrepülni előtte, majd a másik oldalán visszahúzódni a lejtőhöz. Számíts rá, hogy az ilyen hely szinte be akar szippantani!

L2 - 2000/2/17.Sodródás. Beerősödött a szél és hátrafelé sodor. Fordulj szembe a széllel! Próbálj minél aerodinamikusabb, kis légellenállású pózt felvenni! Ha nem durva turbulenciában repülsz, nyomj parkettát (gyorsíts)! Gyorsitó (használata). Ha nincs gyorsítód, tenyereddel nyomd finoman előre A-hevedereidet, így gyorsíts. Miközben buzgón imádkozol, hogy csökkenjen a szél, keress lehetséges leszállót magad mögött! E célból lehetőleg kerüld a szélárnyékos helyeket (ordas turbulenciák)! Ha a gerinc végén vagy és oldalirányban biztonságosan le tudsz csúszni a hegyről egy nyugisabb területre, tedd ezt. Ha sikerült visszatornáznod magad a hegy szélfelőli oldalára, ne adj újabb esélyt a szélnek: szállj le! Ha eldöntötted, hogy hátramenekülsz, azaz a hegy szélalatti oldalán szállsz le, ne feledd: a levegő puha, a sziklák kemények! Kerülj olyan magasra, amennyire csak lehet, ezért maradj a lejtő emelőzónájának legjobban emelő részében. Ha már a gerinc felett vagy, nézz ki egy kis horpadást, nyerget a gerincen, és oldalazz felé (Oldalgás). Itt a Venturi effektus hatását élvezheted, a szélsebesség nagyobb, de a szél lamináris. Amikor odaértél, fordulj hátszélbe, és húzd a csíkot! Próbálj minél magasabban maradni, hogy a rotor fölött legyél. Ha már benne vagy a rotorban, imádkozz és gondolj arra, amit itt találsz: Turbulencia kezelése.

L2 - 1991/6/1. Ha magasságot akarsz leépíteni a vízszintes sebességed elvesztése nélkül, csukj fület: (Végrehajtás) vagy csinálj néhány Wing-Overt (Végrehajtás)-t. A fülcsukás (végrehajtás) növeli ernyőd stabilitását.

L2 - 1991/6/1. Ha közel repülsz a hegyoldalhoz (15 m vagy kevesebb), óvakodj a szabálytalan lejtőfelszínokozta turbulenciáktól. Ilyenkor mindig enyhén fékezverepülj, hogy azonnal ki tudj fordulni a hegyről, de ne fékezz a minimum süllyedésig, legyen sebességed a gyors manőverezéshez!

L3 - 2001/1/26. Hogyan állapithatod meg a szélerősséget a környezet látható jeleiből?. Lásd még: Vízfelszín - széllökések.

A földön A vízfelszínen km/h mph
Nyugodt levegő, a füst függőlegesen száll. Tükörsima vízfelszín. 0 - 1 0
A füstoszlop sodródik.
A széljelző még áll.
Fodrok a vízfelszínen. 2 - 6 1 - 3
A levelek susognak.
A szél az arcon érezhető.
A széljelző még áll.
Sima, nem tarajos kis hullámok a felszínen. 6 - 11 4 - 7
A falevelek és gallyak mozognak.
A könnyű zászlók lobognak.
Kis hullámok
kis habosodással a felszínen
12 - 19 8 - 11
A faágak mozognak.
A szél port és papírdarabokat visz.
Kis hullámok rendszeres tarajokkal. 20 - 30 12 - 18
A kis fák hajladoznak. Közepes hullámok,
tarajosak,
kezdődő vízpermet.
31 - 39 19 - 24
A nagy fák, bokrok mozognak.
A kifeszített zsinórok fütyülnek.
Nagy, tarajos hullámok, vízpermet. 40 - 50 25 - 31
A nagy fák is hajladoznak.
Sétálni is nehéz.
Átbukó, nagy hullámok,
jelentős habosodás és vízpermet.
51 - 61 32 - 38

 

L3 - 1990/8/1. A lejtő emelőzónájának mélysége növekszik a szélsebességgel. Kis szélben a lejtőhöz közel kell repülnöd a megfelelő emelésért, míg nagy szélben távolodj el inkább tőle, távolabb is megfelelő az emelés.

L3 - 1991/5/15. A hegyoldal végénél a szél inkább megkerüli a hegyet, és nem bukik át rajta, ezért itt gyengül az emelés. Tartsd távol magad a lejtő végétől!

L3 - 1990/6/1. Ha lejtőzés közben feltűnik, hogy az egyik irányban jóval gyorsabban repülsz, mint a másikban, az azt jelenti, hogy a szél jelentősen oldalassá fordult, azaz jelentős, a lejtővel párhuzamos komponense van. Ilyenkor, ha a leszállóba indulsz, azt mindig a lejtőinga szél felőli végéről tedd, azaz akkor indulj el, amikor a lassabb ágat fejezted be. Igy a leszállót a szembeszéllel való küzdelem nélkül, szabadon behelyezkedve közelítheted meg.

L3 - 1991/6/1. Ha már egy ideje lejtőzgetsz, és azt veszed észre, hogy egyre kisebb szögeket furdulsz és már szinte csak oldalazgatsz, az azt jelenti, hogy beerősödött a szél! Ne foglalkozz vele, ha mások még repülnek: dönts saját lehetőségeid és képességeid ismeretében, és menj leszállni!

L4 - 1991/7/1. A szél egész nap több mint 20 km/ó-val fújt, és a Nap egész délután sütött: bízz benne, hogy a szél 2 órával naplemente előtt legyengül, és a lejtőfelszínben elraktározott hő a lejtőn folyamatos, kellemes emelést okozva tör elő. Üdvözlünk az esti gyogyiban!


Tengerparton, tóparton

L3 - 1991/7/15. Ha csak nem álló nap gyilkos a szél (magyarul szélcsendes időben), számíthatsz a következőkre: reggel a föld felől fúj a víz felé, de kb. 3 órával napkelte után finoman megfordul és a vízről fúj. (A felmelegedő földfelszín feletti feláramlás miatt.) Nem sokkal naplemente előtt ismét visszafordul és a föld felől a víz felé fúj (ez hazai viszonylatban, balatoni méreteknél a part melletti néhány száz méteres szakaszra kiterjedő 1-3m/s szelet jelent).

L3 - 1998/6/1. Ha az előrejelzett szél ellentétes a napszakban várható parti széllel, kis magasságban, leszálláskor számíts szélnyírásra! Ez jellegzetesen akkor várható, ha egy tengerszinten lévő völgyben választasz leszállót.

L3 - 1991/7/15. Ha kora reggel vagy naplemente előtt egy völgyben lévő fövenyre (beach) készülsz leszállni, a hegy alatt, ahonnan startoltál, számíts a szárazföld felől a tenger felé fújó szélre! Légy elég magasan szemberepülni vele, mert egyébként könnyen a tengerben találhatod magad! Lásd még: Vízreszállás, A sós víz ártalmai .

L3 - 2001/1/26. Vízfelszín - széllökések. Repülés közben figyeld a vízfelszínt. Könnyen felismerheted a feléd jövő széllökéseket a felszín fodrozódásából, amit egy sötétebb foltnak látsz a felszínen, vagy a kis fehér tarajokból, ami erősebb széllökésre (30 km/ó felettire) utal. Ezeket a foltokat messziről észreveheted, és időben eltávolodhatsz a lejtőtől, a szikláktól, vagy elhúzódhatsz a széllökés útjából. Ne gondold, hogy minden széllökés látszik a vizen, van amelyik felülről jön! Képzeld el térben a széllökést, mivel a vizen csak az alját látod. Lásd még: Hogyan állapithatod meg a szélerősséget a környezet látható jeleiből?.

L3 - 1998/6/1. Dagálykor tengervíz boríthatja a leszálló nagy részét a fövenyen. Hogy elkerüld az ernyőd átnedvesedését, vagy rosszabb esetben tengervízbe pottyanását, landolj széllel szemben és olyan messze a víztől, amennyire csak lehet. A földet érés utáni pillanatban húzd be az egyik olali hevedereket, így a kupola saját magára hullik, hercig kis csomagot alkotva. Legyen kezed ügyében zsinórvágó kés arra az esetre, ha a vízbe pottyannál és zsinórjaid összegabalyodva az életedre törnének. Lásd még:Water Landing.


Távrepüléstechnika

L2 - 1991/6/15.Nagy erdők felett repülve folyamatosan keress leszállóhelyeket a siklószámoddal a magasságodból elérhető távolságon belül!

L2 - 2002/2/3. Sose hagyj el emelést!. Ha a teteje alatt hagysz el egy termiket, mellette erős merülésre számíthatsz. Még a gyengülő termikben maradással is közelebb kerülhetsz a célodhoz. Persze vannak kivételek. Hagyd el az emelést, ha olyan irányba sodor, amerre nem akarsz menni, például hegyek közé vagy felhőbe. Hagyd el az emelést, ha versenyzel és biztos vagy benne, hogy már eléred a célt, vagy a következő célodat. Lásd még Elveszett termik. Légifolyosó.

L2 - 2001/1/1. Ne felhőzz be!. Ha nagyon erős az emelés, jegyezz meg egy irányt az iránytűn, amerre majd menekülhetsz, ha majd nem látsz semmit. Ne felhőzz be soha! Ha látás nélkül repülsz, hegynek, vagy másik repülőeszköznek ütközhetsz. Iránytű nélkül azt sem tudod, merre haladsz, mert nem veszed észre ha fordulsz. Mindig lásd a földfelszínt! Ha még emelésben vagy, fordulj kitérő irányba, és húzz el a felhő alól, mielőtt eléred a felhőalapot! Még meg nem világosult koromban egyszer befelhőztem a hecc kedvéért, egy szép fehér felhőbe, majd 20 percig tartott, míg kitaláltam belőle, mialatt 2000 métert emelkedtem és végigrettegtem rengeteg Csukást (Féloldali, kijövetel)-t, majd végül kijőve belőle hatalmas felhőoszlopok között találtam magamat. Másik alkalommal bezárult felettem a felhőzet, és beleemelkedtem egy csúnya fekete felhőbe, ahol zuhogott az eső, majd a hó. Ekkor húztam egy B-stallt (Végrehajtás), és közvetlenül egy hegyoldal mellett estem ki a felhőből. Ma, ha közel kerülök a felhőalaphoz, figyelem az emelés erősödését, és elhúzom a csíkot, ha kell. Lásd még : Menekülés a felhő alól.

L2 - 2004/5/11. A felhők alakja.

 • Csúcsos tetejű felhők Ha a felhőnek lapos az alja és csúcsos a teteje, akkor ez azt jelenti, hogy még alakukóban van és találsz emelést alatta. Felszakadozó, oszló felhő alatt általában leáramás van.
 • Pamacsok Ha látod, hogy felhőpamacsok kezdenek megjelenni a közelben érdemes rástartolni, nagy eséllyel találhatsz emelést alattuk.
 • Magasság Erős termiket jelent, ha egy felhő magasabb, mint amilyen széles, a nap folyamán még túlfejlődött felhő is lehet belőle. Ha sokkal magasabbak a felhők, mint amilyen szélesek, akkor inkább szállj le, vagy keress egy nyugisabb helyet az égen. Lásd még: A túlfejlődés jelei.
 • Szélesség Ha nagy kiterjedésű a felhő alapja, akkor a legjobb emeléseket a magasabb helyeken találod alatta. A felhőalap kiterjedése lényeges tényezője a felhőszívás kialakulásának.
 • Elhajlás A szélnyirás befolyásolja a légáramlást a felhőn belül, igy a magassággal növekvő szélerősség esetén a legjobb emeléseket a felhő szélfelőli oldalán találod, ill. forditva.
 • Összezáruló felhők Ott is emelést fogsz találni, ahol a felhők épp összezárulnak.

 

L3 - 2001/1/17. Felhőkép alakulása termikelés közben. Miközben tekered a termiket minden egyes fordulóban figyeld meg a Felhők alakjának alakulását a tervezett repülési utadon. Így megjósolhatod, hogy melyik felhő lesz még fejlődő stádiumban, amikor odaérsz.

L3 - 1992/6/1. Csak akkor dönts úgy, hogy elindulsz, visszafordulva a hegy fölé, ahonnan startoltál, ha magasságod a starthely felett legalább kétszerese a hegy starthely feletti magasságának. Légy biztos benne, hogy a gerinc magasságában legalább olyan messze leszel a gerinctől a szélalatti oldalon, mint induláskor a szél felettin vagy (szükségesként számolj a gerinc ?éppenhogy? átrepüléséhez szükséges valós siklószám duplájával!). Így átrepülheted a potenciális turbulens zónát.

L3 - 1999/4/12. Amennyiben a repülés célirányszöge a szél haladási irányába esik (hátszél), a földfelszínhez viszonyított sebességünk növekszik, a megtehető táv jelentősen nő. Ilyen körülmények mellett a termikeket a szél alatti oldalon hagyd el, és gyorsítva repüld át a környező merülést.

L3 - 2000/6/21.A sebesség megválasztása. A legjobb valós siklószám (siklószám a földfelszínhez viszonyítva) eléréséhez szélcsendben repülj az ernyődre megadott, legjobb siklószámhoz (L/D) tartozó sebességgel. Ha szembeszélben küzdesz, a legjobb valós siklást e sebesség fölé gyorsítva éred el. Hátszélben ellenkezőleg, lassítsd, fékezd az ernyőd e sebesség alá, de sose fékezd a legkisebb merüléshez tartozó látszólagos sebesség alá! Szélcsendben legalább 3 m/s-os süllyedés kell ahhoz, hogy érdemes legyen a Gyorsítóba (használat) lépni, alatta nem növeli a siklószámot, viszont jobban érzed magad, mert azt hiszed, hogy tettél valamit. Ha várhatóan könnyen megtalálod a következő termiket és bízol benne, hogy elég erős is lesz, akkor persze mehetsz gyorsabban is, így hamarabb célba érsz.

L3 - 1994/5/1. Ha egy hegygerinc vonalán repülsz a célod felé, és ez végig emel, ne foglalkozz a termikekkel, mivel nincs miért átsikláson törni a fejed!

L3 - 2001/1/1. Várd meg a felhőket. Ha egyébként tele van az ég kumókkal, ne repülj be a nagy kék ég alá, mert ott valószínűleg kevesebb termiket fogsz találni. Ilyen hely lehett például egy tó felett, ahol egyáltalán nincsenek termikek. Ha a tervezett útvonaladon úgy 15 km hosszan csak kék eget látsz, akkor állj be egy felhő alá és várj amíg javul a helyzet.

L3 - 2002/11/5. Átsiklás.

 1. Légy következetes! Van, hogy elhatározod, átsiklasz egy másik hegyre, de csak nem akaródzik elindulni. Elindulsz, aztán félúton elbizonytalanodva visszafordulsz, vagy elmész leszállni. Légy elkötelezettje a saját elhatározásodnak és hitednek, hogy a célul választott helyen emelést találsz! Valószínűleg merülésekbe is bele fogsz rohanni az átsiklás közben, de erre már az átsiklás elhatározásakor számíts és készülj fel!
 2. Ne menj utána! Követsz valakit egy átsiklás során, és azt látod, hogy brutális merülésbe gabalyodott. Próbáld meg kikerülni a területet, ahol ez megesett szegénnyel! Egy alkalommal végignéztem egy társamat, hogy hogyan merült 500 métert szinte egy pillanat alatt, majd simán, merülés nélkül tovább siklottam, miután enyhén elfordulva csupán kb. 100 méterrel arrébb kikerültem a helyet. Neki le kellett szálnia, míg én vígan repültem tovább...
 3. Egyenesen előre! Nyilvánvaló termikelszakadási helyek hiányában repülj egyenesen a célod irányába, ne szórakozz azzal, hogy itt-ott termiket keresve körbeszaglászol. Egyenesen repülve épp annyi eséllyel futsz bele egy termikbe és közben legalább haladsz előre.
 4. Hosszú siklás optimalizálása. Amint a földközeli turbulencia eltűnik:
  • Legelőnyösebb testhelyzet. A lényeg, hogy minél kisebb felületet mutass a szélnek. Dőlj hátra, engedd el a fékeket és rakd keresztbe a karod magad előtt. Emeld meg a lábad, úgy, hogy a lábfejed a fenekeddel egy magasságban legyen, vagy állítsd az légáramlással párhuzamosra, de lógasd össze-vissza.
  • Hagyd "lebegni" az ernyőt. Hagyd, hogy kövesse a levegőmozgásokat. Magától meg fogja találni az ideális útvonalat. Súlypontáthelyezéssel tartsd az irányt.

Lásd : Venturi effektus, Fésüld át az eget.

L3 - 2003/9/30. Próbáld ki az időt. Mielőtt elindulsz a távra, tekerj meg egy pár termiket a starthely közelében, kb. egy órán át. Így megmented lelked a túl rövidre sikerült távok mardosásától. Ekkor felmérheted a termikképződés ciklusosságát, az emelések erejét, tartósságát, a magassági szelet, a termikek elhajlását, és a jellemző merüléseket is. Lásd még : Légifolyosó.

L3 - 2002/2/3. Fésüld át az eget. Ha együtt, csoportban mentek távra, repüljetek párhuzamos utakon, egymástól kb. 100 méterre, így nagyobb eséllyel találtok ordas emelést. Tartsatok vizuális vagy rádiókapcsolatot.

L3 - 2005/3/3. Elvesztett termik távrepüléskor. Ha elvesztetted a termiket, amit tekertél, tegyél még egy kört, de ne többet, hátha megtalálod, aztán indulj tovább. Minden további próbálkozással csak magasságot veszítesz, és közben nem haladsz előre. Lásd még: Elveszett termik.

L3 - 2002/2/3. Fent és lent. Felezd meg a föld és a felhőalap (vagy a használható emelés teteje) közti távolságot. Ha e fölött vagy, akkor "fent" vagy, ha alatta, akkor "lent". Ha "lent" vagy, keress egy termiket, használj ki minden rendes emelést. Lásd még : Légifolyosó.

L3 - 2001/1/1. Repüld az eget, repüld a földet. Gyakran mondják, hogy : Ha fent vagy, repüld az eget, ha lent, repüld a földet. Lásd még : Fent és lent. "Az eget repülni" azt jelenti, hogy egyik felhőtől (felhőúttól) a másikig repülsz, a felhők alakja alapján. Ha "lent" vagy, inkább keresd azokat a helyeket, ahol a termik elszakad és figyelj a termik elhajlására.

L3 - 2001/1/1. Visszatérés távról. Valakinek mondd el merre akarsz menni, ha esetleg sokáig nem jelentkeznél. Az USA sok államában a horgászengedély fedezi a mentési költségeket. Magasabbról messzebbre jut a rádiójel, ezért még fentről jelentsd, hova fogsz leszállni. Ha neked is meg azoknak is, akik visszahoznak van GPS-etek, akkor a legegyszerűbben a koordináták alapján találnak meg.

L3 - 2003/9/30. A termikek távolsága. Általában minél nagyobb a távolság a termikek (felhők) között annál tovább tartanak, mert több levegő táplálja őket. Ilyenkor a felhőalap is magasabban van. Jellemzően sík terepen a termikek közti távolság 2,5-4-szerese a magasságuknak. A környék legmagasabb hegye, a termikforrás és ahol a termikek elszakadnak, magasságának tízszeres sugarában kioltja a termikeket, kivéve persze a hegy lábát.

L3 - 2001/10/4. Felhőárnyék. Az alábbiaknak sík területek felett repülve veheted hasznát. A felhőárnyék gyakran termikkioldóként viselkedik. Száraz időben sokszor keletkezik portölcsér az árnyék pereme környékén. Az elmélet úgy szól, hogy az árnyék, mint egy kis hidegfront, felemeli a meleg levegőt. Ezért maradj jóval a felhőárnyék előtt, így jó eséllyel megtalálod az elhajlott termiket. Ne nagyon egeréssz frissen árnyékba került terület felett, mert az csak egy teljes ciklus múlva fog "feltöltődni" annyira, hogy használható termikforrás legyen.

L3 - 2002/2/3. Légifolyosó. Ez az a magasságtartomány, amiben mozogsz, az alja a még biztonságos magasság a föld felett, a teteje a felhőalap vagy a termik vége. Délelőtt legyél türelmes és csak akkor hagyd el a termiket, ha a tetejére értél. Kora délután, amikor a legerősebb az emelés, hagyd ott a termiket, ha egy-két körön az emelés az addigi maximum 80%-ra esik. Ez az érték persze változik, ha:

 1. Nem biztatók a felhők a kurzuson.
 2. Zárt felhőzet van előtted.
 3. Zivatar vagy zivatarfelhő van előtted.
 4. Leszállásra alkalmatlan vagy magasan fekvő területhez közeledsz.
 5. Nedves földterület van előtted.
 6. Fordulóponthoz közeledsz.
 7. Eljött a végsiklás ideje.

Ha lassan végetér a délután, figyeld, mikor kezdenek puhulni a termikek és mikor kezd elmosódni a felhők körvonala. Ha ez bekövetkezik, kezdd el felfelé kiszélesíteni a légifolyosót, aztán ahogy gyengül az idő szűkitsd egyre feljebb. A nap vége felé aztán előbb-utóbb el kell határoznod, hogy ha megtekerted még ezt a termiket, utána elindulsz a végsiklásra. Lásd még : Ne hagyj el emelést, Testing the Air, High or Low.

 

L3 - 2003/9/30. Felhőút árnyéka. Reggel a tőled keletre levő felhőút beárnyékolja a földet alattad, könnyen leszopódhatsz. Délben ugyanez a helyzet (a feletted levő felhőút miatt) és délután (a nyugatra levő felhőút árnyéka). Közben keresd a jobb formájú felhőket. Lásd még: Légifolyosó.

L3 - 2003/9/30. Termikút. Avagy felhőút, továbbá "Blue Street". Akkor keletkezik, ha zöldterület felett a talajmenti szél nagyobb, mint 13 km/h. Sivatagi területeken nem jellemző a magas termikek miatt.

L4 - 2001/1/1. Repülj a végsőkig. Akár 100 méterről is vissza lehet jutni nagy magasságba. Soha ne add fel, de persze azért idejekorán fogadd el a sorsod, hogy biztonságosan le tudj szállni. Egyvalami van, ami jobb, mint magasra repülni: elsőként leszállni.

L4 - 1992/6/1. Leszállni készülsz egy mezőre, előtted egy rakás villanyoszlop és vezeték tornyosul. Kísértésbe esel, hogy átrepülj felettük, és így hosszabb legyen a távod valamivel. Ne tedd! Szálj le a vezetékek előtt, ez semmit sem von le a teljesítményedből!

L4 - 1999/9/20. Hogy csökkentsd a légellenállásod, siklás közben húzd a karodat a hevederek mögé, könyököd tedd a beülő belsejébe. Így a karod és a hevederek együttes ellenállása helyett csak a karod ellenállása érvényesül.

L4 - 2002/2/3. Repülj nálad jobb pilótákkal. Ha olyannal repülsz, aki általában lassab nálad, akkor az lesz a vége, hogy állandóan rá vársz. Lásd még : Találd meg a termiket a többieket figyelve.

L4 - 2003/5/20. Mikrolift sávok. Síkság felett is előfordulhatnak termikus konvergenciasávok, de helyük megjósolhatatlan. Érzéssel kell megtalálnod őket. Ha nekivágsz egy hosszú siklásnak, legyen a mellheveder laza, hogy minél jobban érezd a levegőt, figyeld melyik oldal emel jobban. Még jobban érzed, ha a stablap vagy a külső C vagy D zsinórokat fogod. Ne a féket használd erre, mert az rontja a siklószámod. A cél, hogy súlypontáthelyezéssel a legerősebb emelésbe fordulj, el a süllyedéstől. Össze-vissza fogsz repülni, jelentős eltéréssel a kívánt iránytól. Olyan ez, mint egy kés élén egyensúlyozni. Lásd még: Az ernyő megmutatja, hol a termik.

 


Csukások és vészhelyzetek

L1 - 1998/11/1. Tényleg el kell engedned a fékeket? Ha elengeded, és kapsz egy Csukást (Féloldali, kijövetel), túl sokáig tart, míg megtalálod öket, és ezalatt az ernyöd már egy fél fordulatot tett, fennáll a veszélye, hogy egy Merülőspirálba (kijövetel) kerülsz. Ez biztos, mert velem meg is történt. Sose engedd el a fékeket ha fennáll a turbulencia veszélye és kevesebb, mint 200 méterrel (650 láb) vagy a föld felett.

L1 - 2003/5/20. Csukás (Féloldali, kijövetel). Irányíts, majd nyiss. Az ernyôd jobb oldala becsukódott. Lásd: Kép: Féloldali csukás - 60%, Kép: Féloldali csukás - 75%, Videó: Féloldali csukás megfogva, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve, Videó: Féloldali csukás beavatkozás nélkül, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve, Videó: Féloldali csukás start után, majd ütközés. Fékezd meg a bal oldalt annyira, hogy tartsd az irányod (hacsak nem repülsz valamilyen akadálynak), de ne annyira, hogy Átejtsd (Teljes, kijövetel) a nyitva maradt oldalt, ami még roszabbá teheti a helyzetet és fennáll a Negativ spirál (kijövetel) veszélye. A túlkormányzást a siklóernyôs pilóták pestisének is szokták hívni, tartsd a nyitott oldalt repülőképes állapotban, akkor is, ha ennek az az ára, hogy az ernyő elfordul. Próbáld a súlyodat a beülôben a nyitott oldal alatt tartani. Ez azt eredményezi, hogy a nyitott oldal jobban van terhelve (gyorsabban repül), ezáltal magasabb lesz a légnyomás mint normális esetben, az ernyô belsejében ami belsőleg hat a csukott oldalra és segíti annak kinyitását. A csukott jobb oldalon rántsd meg a féket nagyon határozottan (kis huzigálások nem elegendôk) amíg teljesen ki nem nyílik. Ismerd fel azt, hogy ha egy nagy teljesítményű ernyônek több mint a fele becsukódott nem leszel képes tartani az irányodat az ellenfékezéssel, de azért fékezd meg a nyitott oldalt figyelve arra, nehogy Átejtsd (Teljes, kijövetel), ez megakadályozza, hogy Negativ spirálba (kijövetel) kerülj. Kezesebb ernyők hamarabb visszanyílnak, ha nem fékezed meg őket (hagyd fordulni), de lehet, hogy fontosabb tartani az irányt, neked kell megítélni. Lásd még: Csukás (Féloldali, bevitel).

L2 - 1994/7/1. Volt egy meleg helyzeted vagy egy baleseted? Kérdezd meg magadtól, hogy tehettél-e volna valamit, hogy elôrelásd vagy megelôzd a problémát! Ha úgy érzed, hogy semmit sem tudtál volna tenni, akkor jobb ha abbahagyod a siklóernyôzést! Csak az egód miatt kényszerítetted magad egy vészhelyzetbe?

L2 - 1996/6/1. Minél turbulensebb az idô, annál messzebb repülj a hegyoldaltól, hogy ha kapsz egy Csukást (Féloldali, kijövetel) minél tőbb hely legyen alattad.

L2 - 2004/12/5. Gyorsitó használat (Turbulens időben). Lásd még Turbulencia kezelése, Gyorsitó (használat). elmentél egy turbulens zónába (rázós a repülés). Lépj le a Gyorsítóról (Használat) ((hacsak a sebességed nem kritikus). Ne fékezz (de ne engedd el a féket!)

Ha valahogy mégis muszáj kézbentartanod az ernyőt, ne a fékekkel tedd (azért el ne engedd őket), hanem:

 • Csukás megelőzésére inkább lépj le kicsit a gyorsítóról.
 • Adrian Thomas, 2004/12/1: Fék helyett húzhatod a leghátsó sor zsinórjait is, ez hatásos és kevésbé rontja a teljesítményt, mint a fékek. Mégjobb, ha csak a külső zsinórokat használod, ami nagyon kis teljesítményveszteség mellett elég jó kontrollt biztosít.

 

L2 - 2003/3/18. Turbulencia kezelése. Lásd még Gyorsító (Turbulencia). Bementél egy turbulens zónába (rázós a repülés). A fék használata:

 • Az ideális sebesség. Ne repülj maximális sebességen, adagolj egy kis féket, hogy csökkentsd a sebességed. Kicsit gyorsabban repülj annál a sebességnél amivel a legkevesebbet merülnél. Ilyen állapotban az ernyő elég sebességtartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy ne essen át (Fullstall, (kijövetel) . Ha lassabban repülsz, az ernyőnek is több ideje lesz alkalmazkodni a levegő változásaihoz. Ezzel a fékpozícióval vezesd az ernyőt.
 • A nagy belső nyomás mítosza. A kupola belsejében a nyomás kizárólag a sebességtől függ, tehát ha fékezéssel lelassítod az ernyőt, akkor a belső nyomás csökkeni fog.
 • Keresztirányú feszültség. A fékezés a kupola közepétől a szárnyvégekig egyenletesen beljebb hozza az egész kilépőélet. A szárnyvégeknél azonban jóval keskenyebb a kupola, ezért ott jobban nő a felhajtóerő. Mivel így több felhajtóerő jut a lehajló szárnyvégekre, nagyobb erő feszíti ki keresztirányban a kupolát.
 • Angle of attack. When applying brakes, the pressure difference across the leading edge increases as well as the angle of attack, increasing collapse resistence.

A nagyobb stabilitás érdekében tedd szét a lábaid, ezzel növeled a tehetelenségi nyomatékod is és jobban irányítasz a beülővel. Én nem ajánlom a Fülcsukást (bevitel), inkább repülj aktívan helyette.

 

L2 - 2003/3/18. Aktív repülés. Lásd még: A turbulencia kezelése.

 • Rázos időben ha hagysz valamennyi erőt a fékeken, akkor mindig kapsz visszajelzést az ernyőtől. Sose tartsd a kezed/féket kötött helyzetben mert nem a fékek pozíciójának kell állandónak lenni, hanem az erônek, amivel húzod. Ezzel sok csukástól (féloldali, kihozatal) megkímélheted magad.
 • Ha gyorsan, rövid időre fékezel csak, akkor az állásszög nem változik, mert a húr első része és az áramlás iránya közötti szög állandó marad. Változik viszont a belépőélen a felfelé áramlás. A fékezés miatt a kilépőél mögött meredekebben áramlik lefelé a levegő, emiatt a belépőél előtt meredekebben áramlik felfelé. Ez a felfelé áramlás az, ami megakadályozza a féloldali csukást és a frontstallt.

Bólintó mozgás csillapítása:

 • A túlzott bólintó mozgásnak frontstall vagy fullstall lehet a vége. Jó fékhasználattal rengeteget javítható a stabilitás: adagolj féket ha az ernyő előre lendül, engedj vissza ha elindul visszafelé. A legrosszabb amit tehetsz, hogy akkor fékezed meg az ernyőt, amikor már megállt előtted, vagy akkor engeded fel a fékeket, amikor mögötted a holtpontra jutott.

A A gyorsító ki-be nyomkodásával is lehet aktívan repülni, de nem javaslom, mert valamennyire mindig asszimetrikus a hatása.

 

L2 - 1991/6/1. Éppen kijöttél egy gyors fordulóból, vagy belekerültél egy erős termikbe. Kilendülsz az ernyőd alól és annak megnövekszik az állásszöge. Te és az ernyő elindul felfelé egy hullámban és sokkal könnyebnek érzed magad a beülődben. Az ernyő sokkal könnyebben Csukódik (Féloldali, Kihozatal) ilyenkor. Számits arra, hogy az ernyő lefelé fog elindulni (elötted). Itt tudod megadni a megfelelő beavatkozást: húzd meg a féket erőteljesen amit az ernyő elindul lefelé, mindaddig, amig előre mozog. Ne fékezz, ha az ernyő hátralendül, mert ezzel csak fokozod a hintázást. Más szavakkal: fékezz ha az ernyő előre mozog, növeld a sebességet ha hátra mozog, hogy csökkentsd a hintázó mozgást.

L2 - 2002/11/31. Fülcsukás (bevitel). Ha gyorsabban akarsz süllyedni, mint általában, anélkül, hogy csökkene a vízszintes sebességed, akkor használd ezt a technikát. A fellépő problémákkal kapcsolatban lásd: Fülcsukás (Problémák). Rotorban ne használd, inkább próbálj meg annyi magasságot nyerni, amennyit csak lehetséges (lásd Sodródás) és próbáld Kezelni a tubulenciát. És most a végrehajtás. Nézd meg az "A" hevedert és válaszd ki azt a zsinórt ami legközelebb van az ernyő füléhez. Anélkül, hogy elengednéd a fékeket, húzd meg a zsinórokat, hogy az ernyő füle aláhajoljon. Ne húzd túl hirtelen, mert abból Front Stall (Kihozatal) lehet. Tartsd a zsinórokat, mert különben a fülek visszanyilhatnak. Lásd Kép: Fülcsukás. Súlypontáthelyezéssel tudsz irányitani. Úgy is lehet irányítani, hogy jobban húzod a fület (jobban húzod az "A" zsinórt) azon az oldalon amerre akarsz fordulni (tartsd a kezedben a fékeket). Hogy visszatérj normális repülésbe ereszd el a zsinórokat, ha ez nem elég akkor egyszerre csak egy oldalt nyiss ki úgy ahogy a Csukások (Féloldali, Kihozatal) résznél olvashatod, de csak finoman, nehogy negatív spirál (kijövetel) legyen belőle. Ez a technika körübelül 4 m/s (800 fpm) merülést idéz elő, de ez függ az ernyődtől és a csukás mértékétől. Lásd még Gyorsitó (Használat) és Menekülés a felhő alól.

L2 - 2004/12/5. Merülőspirál (bevitel). Ezzel a módszerrel érheted el a legnagyobb merülési sebeséget. Lásd Video: Merülő spirál a "Fly Hard" videóból és Sébastien Bourquin csinál egy merülő spirált, egy wing-overt, és egy negatív sprált. Kezdj el kanyarodni egyre jobban és jobban mignem érzed a rád nehezedő centrifugális erőt (több vér a lábadban, kevesebb a fejedben) és az ernyő kezd lefelé fordulni. Én nem ajánlom, hogy addig húzd, amig az ernyő teljesen lefelé néz, jobb ha megállsz kb. 30 fokos szögnél. Olvasd el az ernyőd DHV teszjét (lásd Ernyő vizsgálat) mielött ezt a manővert gyakorolnád. Akár 12m/s-os merülést is elérhetsz, ez nagyon sok! Tartsd a szemed az ernyőn, a belső szárnyvégen, mert ha a földet vagy az ernyő másik végét nézed akkor könnyen hányingered lehet. Ha úgy érzed, hogy a látásod beszükül, és félsz hogy elájulsz, szoritsd össze a gyomrodat, hogy vért juttass a fejedbe. Ahhoz, hogy visszakerülj normál repülési helyzetbe csökkentsd a fékezést a belső oldalon, fokozatosan, hogy elkerüld az ernyőd gyors előrerohanását. Lásd még Merülőspirál(Kihozatal), Fülcsukás merülőspirálban, Menekülés a felhő alól.

L2 - 1999/11/23. Mentőernyő (Mikor). Dobd ki, ha elszakadtak a zsinórjaid, vagy az ernyő irányíthatatlan. Általános javaslat, hogy ha több mint 150 méterrel vagy a terep felett, és nincsenek szakadt zsinórjaid próbáld meg orvosolni a helyzetet. Ha nem tudtad megoldani a helyzetet 150 méterig akkor dobd ki a mentőernyőt. Ha a baj 30 méteren ér utol Csukás (Féloldali, Kihozatal) még akkor is dobd ki a mentőernyőt. Lásd még Mentőernyő (Hogyan)

L2 - 2000/11/16.Mentőernyő (Hogyan). Lásd még Mentőernyő (Mikor), Videó: hagyományos mentőernyő kidobása, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve, Videó: irányítható mentőernyő kidobása, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve. Videó: Az ernyő és a mentőernyő összetekeredett, Villeneuve, 2000. Hogy dobd ki a mentőernyőd :

 1. Ragadd meg a fogantyút. Gyakorold, hogy csukott szemmel is megtaláld a fogantyút. Megzavarodhatsz, és lehet hogy nem találod a fogantyút. Tartsd a kezed közel a testedhez ha nagy a rád nehezedő centrifugális erő (magas G érték) miközben a fogantyút keresed.
 2. Bizonyosodj meg, hogy a fogantyú van a kezedben és nem a beülőd hevedere. Egy másodperc ellenőrzéssel sok másodperc hiábavaló rángatást spórolhatsz meg.
 3. Húzd a fogantyút, hogy a biztosító szeg kicsússzon. Minden beülőnek más az elrendezése, és ez sok gyakorlást igényel. Néha egy határozott rántással ki lehet dobni a mentőernyőt, eleresztve a fogantyút ha a kezedet már nem tudod tovább lendíteni. Rántsd meg erősen mert a tépőzárak erősen összeragadhatnak. Úgy rántsd ki mintha ütnél (a legtöbb esetben): a test mellett és előre. Azonban ez a felszerelésed felépítésétől függ.
 4. Nézd meg, hogy hova fogod dobni a mentőernyőt.
  • Mögötted és alattad általában tiszta, de ott lehet az ernyőd.
  • Ha pörögsz akkor arra akarod dobni amerre a dobó kezed forog.
 5. Dobd teljes erődből, és ne felejtsd elengedni a fogantyút.
 6. Nézz a földre, hogy felkészülj a landolásra, majd ellenőrizd, hogy kinyilt-e a mentőernyő. Lehetséges hogy némi rángatás szükséges a kinyitáshoz.
 7. Ha kinyilt a mentőernyő a következő feladat az irányítás.
  • Ahogy kinyílik hátra fog rántani. Próbáld meg elkapni a fékeket.
  • Ernyő lefelé néz, ellentétesen a mentőernyővel). Lásd Kép: Ernyő ellentétes oldalon mint a mentőernyő. Az ernyő irányíthatatlanná válhat, vagy bezavarhat a mentőernyőnek. Ebben az esetben ki kell iktatnod az ernyődet.
  • Ha kiiktatod az ernyőd csináld szimmetrikusan. Csinálhatsz egy "B" Stallt (bevitel), a Lópatkó (bevitel) jó a nagy oldalviszonyú ernyőknél, ha magasan vagy várj, majd csinálj egy Frontstallt (bevitel)és probáld meg elkapni az ernyőt. Fullstallt (bevitel) majdnem hogy lehetetlen csinálni. Miközben húzod be az ernyőt, ne tekerd a zsinórokat a kezedre, mert újranyílhat és elszorithatja a kezedet. A belépőélet próbáld meg elkapni, hogy megakadályozd az újranyilást.
 8. Alkalmazd az Ejtőernyős technikát. Ha a kezedet nem tudod mozgatni akkor csinálj pedálozó mozgást az egyik lábaddal.
 9. A kutyázás (húz az ernyő) bármely szélben elkerülhetetlen. Állj fel minél előbb és fuss az ernyő felé, hogy megállítsd.

 

L2 - 1991/6/1. Fixpont módszer. Át tudsz még repülni a csúcson, folyón, vezetéken a leszállóig? Nézd magad elött a tájat, akár egy festményt, válassz ki egy pontot (házat, fát, stb.), amin át akarsz még repülni és nézd legalább 15 másodpercig. Ha a pont (a képzeletbeli festményen) lefelé mozog, akkor át fogsz felette repülni. Ismételd ezt addig, amíg nem találsz olyan pontot ami sem felfelé, sem lefelé nem mozog. Ez a fixpont, ahova az ernyőd visz téged. Próbáld átlagolni az átmeneti süllyedéseket vagy emelkedéseket az utadon odáig.

L2 - 2001/4/14.Negatív spirál (Kihozatal). Ne keved össze a Negatív spirált (bevitel) a Merülőspirállal (bevitel). Lásd Videó: Negatív spirál összecsavarta a hevedereket, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve, Videó: Negatív Spirál - ernyő előrelő - a pilóta a kupola mögé esik, Villeneuve, 2000, Videó: Negatív Spirál - ernyő előrelő - a pilóta a kupola elé esik, Villeneuve, 2000, Videó: Full stall - ernyő elfordul - spirál, Villeneuve, 2000. Hogy kijuss a Negatív spirálból (bevitel) el kell eresztened mind a két féket. Ha a siklás visszaáll még tovább fog merülni amit fékezéssel tudsz megállítani. Kijövetelnél még mindig fennáll a veszélye a Zsákesésnek (Kihozatal). Lásd még Negatív spirál (bevitel).

L2 - 1999/11/23. Ejtőernyős technika. Hogy elkerüld a becsapódást és elvezesd az energiákat, ezt a helyzetet kell felvenned mielött a talaj közelébe kerülsz. Lábak összezárva, térdek enyhén behajlítva, lábak 45 fokkal elfordítva a mozgás irányától. Először a lábszárad, majd a combod, csipőd érje a földet, majd görnyedj össze és gurulj, nyújtsd ki a lábad mikor a hátadra fordulsz. Gyakorold egy székről leugrálva.

L2 - 2002/7/12. Frontstall (Kihozatal). Ez akkor következik be ha nagy süllyedésbe repülsz egy erős emelésből. Lásd még Frontstall (bevitel). A belépő él aláhajlik, ettől nagy lesz a légellenállása és lemarad, a pilóta előrelendül az ernyő alatt. Az ernyő többé-kevésbé összecsomagolódhat, a csukás nagyságától függően. Ilyenkor nem szabad fékezni, mert fullstall lehet belőle. Készülj rá, hogy kézben kell tartanod az esetleg előrelövő ernyőt, de általában egyáltalán nincs szükség fékezésre. Sokszor magától visszanyílik úgy 5 méter süllyedés után, egy lépcsőt téve a repülési utadba. Az ernyő lehet, hogy lópatkóban (Kihozatal) marad. Lásd Kép: frontstall - Belépő él becsukódik, Kép: Front stall - Az ernyő közepe hajlik alá, Kép: Front stall - Az egész ernyő aláhajlik, Videó: kis frontstall, biztonságtechnikai tábor, 1999, Saleve, Videó: Frontstall csukott fülekkel, Videó: Frontstall és lópatkó, biztonságtechnikai tréning, 1999, Saleve.

 

L3 - 2004/5/1. Menekülés a felhő alól. Felhőalapon vagy és még mindig 2 m/s felett van az emelés. Csukj fület (bevitel), mielőtt befelhőzől. A következő táblázat a különböző módszerekkel elérhető maximális süllyedést mutatja:
  Süllyedési sebesség Végrehajthatóság
Kis fülcsukás (kisebb, mint 15%) 2.1 m/s *****
Kis fülcsukás + gyorsító 3 m/s *****
Fülcsukás (legalább 30%) 3.1 m/s ****
Fülcsukás + gyorsító 4 m/s ****
B-stall 8.5 m/s ****
Agresszív merülőspirál 15+ m/s *
Merülőspirál fülcsukással 18 m/s ***
8 m/s-nál nagyobb emelésben jobb, ha egyenesen a felhő széle felé veszed az irányt, közben csukj fület és nyomd a gyorsítót. Lásd még : Felhőszívás elmélete, A túlfejlődés jelei, Felhőformák, Ne felhőzz be.

 

L2 - 2002/2/3. Stabil merülőspirál (kijövetel). Ez a merülőspirál (kijövetel) szélsőséges esete, nem olyasmi, amit szándékosan csinálna valaki. Legtöbbször egy kezeletlen féloldali csukással (kijövetel) kezdődik. Előfordult már velem is ilyen, amikor elengedtem a fékeket (hiba) miközben raktam vissza a gyorsítót a helyére, és egy turbulencia lecsukta (kijövetel) a fél ernyőmet. Mire megtaláltam a fékeket, a nyitott jobb oldal egy meredek bal fordulóba vitte az ernyőt, annyira, hogy a kupola tökéletesen egy vonalba került velem, majd egyenesen a föld felé tartva visszanyílt. Az ember hajlamos bepánikolni, mivel az ernyő beavatkozás nélkül stabilan bent marad ebben a helyzetben és a fék hatástalannak tűnik. A nagy sebesség és felületi terhelés miatt sokkal nagyobb fékerőre van szükség és a kupola reakcióideje is jelentősen megnő. Így lehet kijönni belőle :

 1. Ha 300 méternél alacsonyabban vagy, dobj mentőernyőt.
 2. Ha elég magasan vagy, lassítsd le az ernyőt mindkét fékkel, a külsőt (a bevitellel ellentétes, avagy a mozgás irányába eső oldal). A testsúlyáthelyezés erre az oldalra szintén hasznos.
 3. Légy türelmes, több másodpercig eltarthat, míg az ernyő kikerül a stabil állapotból és átmegy rendes merülőspirálba (kijövetel).

 

L2 - 2003/10/10. Merülőspirál fülcsukással. Csukj fület, aztán lazítsd meg a mellhevedert majd dőlj valamelyik oldalra (súlypontáthelyezés), hogy elkezdd a merülőspirált. Türelem, eltart pár másodpercig, de aztán egyre gyorsul. 20 m/s közeli süllyedések érhetők így el, szóval figyelj a magasságra! Közben a forduló közepe felé nézz. Ennek a manővernek nagy előnye, hogy gyakorlatilag nincs G terhelés a pilótán, mert az ernyő csak alig dől bei. A kisebb a centrifugális erő miatt ez sokkal könnyebben végrehajtható, mint egy kemény merülőspirál. Nagyon turbulens időben is alkalmazható. A kijövetelhez nyiss fület, aztán 2-3 forduló alatt a beülőben felegyenesedve emészd el a forgási energiát. A zsinóroknak nem tesz jót, új ernyővel semmi gond, de gyakran ne alkalmazd. Régi zsinórokkal meg egyáltalán ne. Lásd még: Menekülés a fehő alól.

 

L3 - 2002/12/4. Fülcsukás (Problémák). Ez alapjában véve sokkal bonyolultabb manőver mint azt az emberek általában gondolják. A technikát lásd: Fülcsukás (bevitel).

 

 1. A siklóernyőnek lehet egy rejtett hibája, ami Zsákesést (Kihozatal) okozhat. Ez lehet tervezési hiba, zsinór nyúlás, anyag romlás, vagy trimmelési beállítás miatt. Fülcsukásból (bevitel) való kijövetelnél, föleg ha "kipumpálod", az ernyő nem biztos, hogy visszatér normál repülési helyzetbe, hanem ehelyett még jobban lelassul és Zsákesésbe (Kihozatal) kerülhet, kb. 5m/s-os merüléssel, ami már sérülést is okozhat. De a probléma nem a Zsákesés (Kihozatal), hanem az hogy nem vagy rá felkészülve és a Fülcsukás (bevitel) nagy merülési sebessége elrejti előled a Zsákesést (Kihozatal).
 2. Másik probléma, hogy a fékek hatékonysága is lecsökken, ha korrigálnod kell egy Csukást (Féloldali, Kihozatal) vagy Front stallt (Kihozatal). Lásd Videó: Frontstall fülcsukás közben.
 3. Ez a technika extra terhelést jelent a zsinóroknak és a felfüggesztési pontoknak és ez még fokozottabb ha Merülő spirállal (bevitel) kombinálod, a centrifugális erő következtében.
 4. Az átesési sebesség megnő, tehát figyelj a fékezésnél. A repülés esőben tovább növeli az átesési sebességet, volt már aki zsákesésbe került emiatt.

Fülcsukást (bevitel) általában földetérés elött vagy visszaszálláskor alkalmazzuk, erős szélben, és általában 10-30 méteren jövünk ki a Fülcsukásból (bevitel), ami éppen elegendő magasság ahhoz, hogy bajba kerülhessünk, ha az ernyő Zsákesésbe (Kihozatal) kerül. SOHA NE LÉPJ KI Fülcsukásból (bevitel) 100 méter alatt, tarts benn a leszállás pillanatáig (1 méter vagy kevesebb), majd ereszd ki és szállj le normálisan.

L3 - 2001/12/19.B-stall (bevitel). Nagy süllyedés érhető el a B-zsinórok lehúzásával. Lehet, hogy jobban fogod szeretni ezt a technikát, mint a Merülőspirált (bevitel) ha gyorsan és sokáig kell merülnöd de a spirálozástól rosszul leszel. Egyszer igy jöttem ki egy felhőből, ami felszivott 200 méterre a hóba-jégbe. Az ernyőd gyártójától tudakold meg, hogy az ernyő alkalmas-e erre a manőverre. Az ernyő viselkedése függ a márkától és az adott modelltől is, szóval olvasd el a leirását. Mindenesetre tudj róla, hogy ez a technika nem használ az ernyőnek, mert nagyon terheli a B-zsinórok bekötési pontjait. A lényegre térve: a fékekkel a kezedben nyúlj fel és fogd meg a B-hevedereket a zsinórok alatt majd szimmetrikusan, erősen húzd őket lefelé amig meg nem indulnak, ekkor a húzás is érezhetően csökken. Érezni fogod, hogy esel, majd 8 m/s (1600 fpm) körül stabilizálódsz. Az ernyő irányitható marad, húzd jobban a B-hevedert azon az oldalon, amerre kanyarodni akarsz. Ha túlhúzod, Lópatkó (kijövetel) is lehet belőle. Lásd Kép: B-stall. A gyártók általában azt ajánlják, hogy lassan engedd vissza a B-hevedereket, amikor ki akarsz jönni a B-stallból, de ha az utolsó 5-10 cm-t gyorsabban engeded, akkor az ernyő nekilódul, sebességet nyer, és igy kisebb a Zsákesés (kijövetel) vagy Negativ spirál (kijövetel) esélye. Általában az ernyő előrelövése ilyenkor jelentéktelen, a nagyobb gond az, hogy egyes ernyők lassan, vagy egyáltalán nem hajlandók a normál repülési állapotba visszatérni.(lásd Zsákesés (kijövetel) és a videót: Rosszul jött ki a B-stallból, Hanglider Hill, Bakersfield, CA, 2000/2/18). Ne szokj rá, hogy előretolod az A-hevedereket amikor kijössz a B-stallból, mert a legtöbb pilóta azért meg tudja mondani, hogy Zsákesésben (kijövetel) van-e vagy sem (még rosszabb, ha akkor tolod az A-hevedereket, amikor az ernyő éppen előrelendül). Úgy egy tucatszor használtam ezt a technikát (mielőtt megtudtam, hogy árt az ernyőnek) és mindig stabil süllyedést tapasztaltam. Ne felejtsd el, hogy ez a módszer sebességed vizszintes összetevőjét is csökkenti. Lásd még : Menekülés a felhő alól.

L3 - 2001/2/9.Fáraszállás. Szóval nem sikerült eljutnod a leszállóig és most az erdő felett vagy. Ne célozd be azt a keskeny erdei utat a fák között, mert az ernyő széle bele fog akadni az ágakba, összecsukódik (Féloldali, kijövetel), te pedig az útra esel. Óvakodj az utak melletti vezetékektől is. Inkább szemeld ki a legnagyobb, leglágyabbnak tetsző fát, fordulj széllel szembe, tedd kereszdbe a lábad (nehogy megsérüljön valamelyik ütőered), zárd össze a karod, aztán lebegtess ki és landolj a fa közepében, mikor a sebességed nullára csökken. Folyamatosan fékezz, amig meg nem tudsz kapaszkodni valamiben. Ha eddig jól ment, akkor most ugyan lógsz a fán, az ernyőd a fák koronáján kiteritve, de nem legalább nem estél a földre. Egy darabig el fog tartani, amig lemakramézod az ernyőt, lehet hogy javitani is kell (átvizsgálni mindenképp), de legalább nem tört el semmid. A mentőernyőt használhatod kötélként a lejutáshoz. Nézd át az Elsősegélycsomagodat. Az ernyő leszedését megkönnyiti, ha a zsinórokat lekötöd a felfüggesztő hevederekről. Fontold meg, hogy otthagyod az ernyőt, amig hozol mászó felszerelést és igy két kézzel szabadithatod ki az ernyőt, miközben te is a fához vagy biztositva. Ha két fára akadt fel az ernyőd, akkor egy barátoddal egyszerre szedjétek le a két fáról. Ha először csak az egyik fáról szeded le, akkor elszakadhat az ernyőd. Ha részben vagy teljesen az ernyőd tartott amig a fán lógtál, akkor nézesd át a zsinórokat és az ernyőt is.

L3 - 2002/2/3. Merülőspirál (kijövetel). Ne keverd össze a merülőspirált (bevitel) a negativ spirállal (bevitel). Ha te vitted az ernyőt ebbe a manőverbe, és te tartod merülőspirálban (bevitel) a belső fékkel, akkor fokozatosan engedd fel azt a féket. Lásd még : Stabil merülőspirál (kijövetel).

L3 - 1990/6/1. A szél felőli oldaladon nem messze tőled elrepült egy másik pilóta. Ha ugyanolyan magasan vagy feljebb van, mint te, nincs gond. Ha egy kicsit alacsonyabban van, mint te, akkor érezni fogod az ernyője által keltett turbulenciát. Egy repülőeszköz által hátrahagyott turbulencia annál nagyobb, minél nagyobb a terhelése és minél lassabban repül. A legrosszabb a mi esetünkben egy tandemernyő jól befékezve. Az által keltett turbulenciára fel kell készülnöd.

L3 - 1990/6/1. Csomó (stabil, kijövetel). Összecsomózódtak a zsinórjaid (általában közvetlen a start után) de az ernyő stabilan repül. Tartsd az irányt, ha kell fékezz valamelyik oldalon. Rángasd meg egyenként a csomóhoz vezető zsinórokat (ha eléred őket). Ha nem sikerült kibogozni, szállj le. Lásd még : Csomó (instabil, kijövetel).

 

L3 - 2004/9/3. Nyakkendő (kijövetel). Leírás: A szárnyvég aláhajlott és beakadt a zsinórok közé. Ez más, mint a Zsinórátvetődés (kijövetel). Okozhatta egy Csukás kiegyensúlyozatlan orsóból (kijövetel) vagy egy Lópatkó (bevitel). Jó kis nyakkendőt kötöttél az ernyődből és most irányíthatatlanul fordul, talán bele egy Merülőspirálba (kijövetel). Lásd a képet: Nyakkendő. Ha van Mentőernyőd (mikor), akkor eljött az ideje, hogy kipróbáld. Ha nincs, vagy nem akarod használni, mert még magasan vagy, akkor :
 • Csinálj egy 50%-os Csukást (Féloldali, bevitel), azaz húzd le az "A" hevedert a problémás oldalon. Reménykedj, hogy az újranyílás megoldja a gondodat.
 • Csukj fület (bevitel), ettől kiegyenlítődik a légellenállás a két szárnyfélen.
 • Húzz egy Fullstallt (bevitel). Reménykedj, hogy az újranyílás megoldja a gondodat. De arra is számits, hogy a helyzet tovább romlik és még több zsinór közé gabalyodik a szárny.

L3 - 1999/5/26.Csomó (instabil, kijövetel). Összecsomózódtak a zsinórjaid és az ernyő instabil (állandóan Csuk (Féloldali, kijövetel) vagy irányíthatatlanná vált). Próbáltál már gépészkedni az összecsomózódott zsinórokon, megrángattad a fékeket is, de semmi javulás. Ha van Mentőernyőd (használat, mikor), akkor eljött az ideje, hogy kipróbáld. Ha nincs, vagy nem akarod használni, mert még magasan vagy, akkor : Ha a csomó az első zsinórokon középen van, húzz egy Frontstallt (bevitel) (told szét oldalra az "A" hevedereket). Ha a hátsó zsinórokon van, akkor inkább egy Fullstallal (bevitel) próbálkozz. Ha nem középen van a csomó, akkor egy 50%-os Csukás (Féloldali, bevitel) a problémás oldalon lehet a megoldás. Figyelj oda, hogy legyen elég magasságod, mielőtt gépészkedni kezdesz és reménykedj, hogy az újranyílás megoldja a gondodat.

L3 - 1991/8/1. Szűk forduló vagy Merülőspirál (bevitel) után, ha hirtelen engeded fel a féket, az ernyő emelkedni fog. Jól bedöntött fordulóban előfordulhat, hogy túlléped az ernyőd maximális sebességét, mert a centrifugális erő megnöveli a felületi terhelést. Ha hirtelen megint egyenesen repülsz, az ernyő le akar lassulni a normális sebességre, miközben te persze előrelendülsz alatta, és mindketten emelkedni fogtok a megnövekedett állásszög és a maradék mozgási energia hatására. Vigyázz, nehogy Fullstall (kijövetel) legyen a vége a hullám tetején.

L3 - 2002/7/12. Fullstall (kijövetel). Stabil Fullstallban (bevitel) süllyedsz, fékek teljesen lehúzva. A stabil süllyedés közben az ernyő repülni próbál ezért újra és újra előre fog lendülni. Akkor engedd fel a féket, amikor a kupola a legelőrébb van, tipikusan a harmadik lengésnél. Rob McKenzie szerint (1999 április) : "Úgy egy tucatnyi alkalomból amikor fullstallból jöttem ki, mindannyiszor másfajta, de azonnali beavatkozásra volt szükség, ez nem olyan dolog, amit meg lehet valakinek tanítani, különösen nem rádión keresztül". Enleau O'Connor (2002 július): "A kijövetel mindig kaotikus". Lásd még Fullstall (Felismerése), Aktív repülés.

L3 - 1999/10/3.Fullstall (Felismerése). Sok biztonságtechnikai tréningen megkövetelik, hogy egészen a kezdődő Fullstallig (bevitel) lassítsd az ernyőt, de ne vidd bele, csak vedd észre a jeleit. Az ezzel a probléma, hogy a Fullstall (bevitel) figyelmeztetés nélkül, nagyon hirtelen bekövetkezhet, és ha a pilóta ilyenkor felengedi a féket akkor könnyen a kupolában találhatja magát. Lásd a videót: A fékek felengedése kezdődő fullstallban. Egy kezdődő Fullstallból (kijövetel) sokkal durvább kijönni, mint egy stabilizáltból.

L3 - 2000/7/7.Összecsavarodott hevederek (kijövetel). Az ernyőd körbefordult és most össze vannak csavarodva a hevederek. Lásd Videó: Negatív spirál összecsavarta a hevedereket, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve. Ugyanez az eredmény, ha a startnál rossz irányba fordulsz ki. Lehet, hogy a fékek is használhatatlanok mert a zsinórok beszorultak. Ha felnyúlsz a csavarodás fölé, akkor még irányíthatod az ernyőt a fékzsinórokkal vagy a C/D hevederekkel. Ha a hevederek nem tekerednek ki maguktól, akkor nyúlj fel a csavarodás fölé, fogd meg a hevedereket és csavard ki magad. Lásd még Negatív spirál (kijövetel).

L3 - 2003/9/23. Wingover (bevitel). Mire jó ez? Fontos:

 • Tartsd feszesen a féket a külső oldalon, ott kaphatsz könnyen. csukást. Ez azért lehet, mert az állászög kisebb azon az oldalon (nagyobb a sebesség), vagy mert túl hamar kezdted a fordulót, lásd lejjebb.
 • Tartsd az ernyőt a légáramlásra merőlegesen. Rosszkor adagolt fékek nyakkendőt köthetnek az ernyődből:
  • Túl korai fék (legrosszabb) Az ernyő jobban fordul, mint kellene, a pilóta felfelé lendül, a szárny magasabban levő fele terheletlen lesz és kap egy csukást kiegyensúlyozatlan orsóból. A pilóta visszalendül, de egyre gyorsabban, mivel most az alul levő oldalnak kell tartani a pilóta súlyát, és az ernyő hirtelen spirálba megy át, esetleg nyakkendővel súlyosbítva. A pilóta gépészkedése (ellenfékezés, esetleg fullstall) általában eredménytelen marad. Ehhez jön még, hogy a pilóta és az ernyő ellentétes forgása miatt még a hevederek is összecsavarodnak, ami tovább akadályozza a fékek húzását, és a pilótának nem lesz más választása, mint mentőernyőt dobni.
  • Túl késői fék. Mikor a pilóta hátralendül, anélkül, hogy a szárny eleget fordult volna, az ernyő alul levő oldal terheletlen lesz, és kap egy csukást kiegyensúlyozatlan orsóból. esetleg még egy nyakkendőt is.

Elsőre tartsd az amplitúdót alacsonyan (ne lendülj 45 foknál tovább) és próbáld a manővert folyamatosan végrehajtani. Ennél a manővernél a pilótahibának súlyos következményei vannak, ezért sokkal veszélyesebb, mint sokan gondolják. Lásd: Videó: elrontott wingover, Wingoverek a "Fly Hard" című filmből (videó), Sébastien Bourquin csinál egy merülőspirált, egy wingovert, és egy negatív spirált (videó)

.

L3 - 2000/3/13. Zsákesés (kijövetel). Hogyan lehet felismerni :

 • Gyors süllyedés. Általában 6 m/s-al esel, a variód jelez. Azért a zsákesés többi jelét is figyeld, hátha csak bika leáramlásba kerültél.
 • Nincs vízszintes sebességed. Nem érzed a szelet az arcodon, inkább mintha alulról jönne. A siklószámod 1 körül van.
 • Nincs nyomás az kupolában. Az alsó szárny laza és fölfelé hajlik a zsinórok között. Néha a kupola hátsó része a fékek között felhajlik.
 • A fékek hatástalanok. A fékzsinórok lazák és az ernyőnek nem akaródzik fordulni.

Mit NE csinálj :

 • Ne kezdj fordulni. Régebben ezt tanították mint a zsákesés ellenszerét. Manapság nem ajánlják, mert zsákesésben az ernyő nagyon könnyen Negatív spirálba (kijövetel) mehet.
 • Ne hintáztasd (előre-hátra) az ernyőt. Ennek könnyen Fullstall (kijövetel) lehet a vége.

Zsákesésből ki lehet jönni :

 1. Ha kevesebb mint 20 méterre vagy a földtől, inkább próbáld testsúlyáthelyezéssel az ernyőt valami biztonságosabb leszállóhelyre vezetni és ott csinálj egy szép Ejtőernyős földetérést.
 2. Told előre az A hevedereket.
 3. "Rövidítsd" meg az A hevedereket. Nem kell nagyon lehúzni, csak nyúlj fel magasra és fogd meg a hevedereket hüvelykujjaddal lefelé (fékek a kézben), és csavard meg a kezed (olyan 7 centinyit rövidíts rajtuk). Ez olyan, mint amikor a földön falat csinálsz a kupolából és elkezded felhúzni a fejed fölé. Ha az A hevederek húzása közben az ernyő Negatív spirálba (kijövetel) megy, ne hagyd abba a húzást, mert az is a negatív spirál ellen hat. Akkor a legsebezhetőbb az ernyő, amikor a B hevedereket már felengedted (amikor kijössz a B-stallból (bevitel)) de még nem húztad meg az A hevedereket.
 4. Ha éppen egy B-stallból (bevitel), jöttél ki, húzhatsz még egyet, de most gyorsabban engedd fel a hevedereket, amikor kijössz belőle.
 5. Úgy félig taposd meg a Gyorsítót (Használat). Így az állásszög a gyári beállításoknak megfelelően (nem úgy mint az A heveder húzásakor), ellenőrzötten és folyamatosan csökkenthető. Előnye még, hogy mindkét kezed szabad marad és használhatod a fékeket hogy Aktívan repülj. Megjegyzés : A szerző nem biztos benne, hogy ha a Gyorsítót (használat) a Zsákesésből (kijövetel) kijövetelre terveznék, az ugyanolyan mechanizmust eredményezne, mint amit a normál gyorsított repülésre terveztek. Ebben az instabil helyzetben egyébként, azalatt az idő alatt, amíg próbálod a Gyorsítót (használat) előhalászni, nem leszel igazán képes Aktívan repülni. El tudod magad képzelni, amint egy Negatív spirálban (kijövetel) épp a Gyorsítóba (használat) próbálod akasztani a lábad?

 

L3 - 1999/7/25. Kutyázás. Ha erős szélben a földön vonszol az ernyő, ragadj meg egy hevedert, (ha lehet, a "B"-t) és tekerd fel magad felé amíg az ernyő zászlószerűvé válik. Legjobb technika azonban, ha el sem jutsz a kutyázásig, lásd: Ernyő lerántása,

L3 - 2000/11/27. Vízreszállás. Ne hallgass azokra, akik azt állítják, hogy ez egy egzakt tudomány - nem az. Áramlásban, gyorscsat nélkül inkább szállj fára. Ha ki akarsz ugrani a beülőből :

 • Nem javaslom, mert nagyon nehéz megbecsülni, hogy milyen magasan vagy a víz felett ( segít, ha nem lefelé bámulsz, hanem a horizontot nézed). See Kép: Vízreszállás - a pilóta kiugrik a beülőből.
 • 3 m (10 láb) az ideális magasság az ugráshoz.
 • Ha feljöttél a víz alól, nézz körül, nem rád esik-e az ernyőd meg a zsinórjai. Ha igen, bújj a víz alá és ússz ki alóla.

Ha nem ugrasz ki a beülőből :

 • Készülj fel: nyisd ki a mellhevedert és az egyik combhevedert. A másik combheveder miatt nem tudsz véleltlenül kiesni a beülőből. A hagyományos csatokat nehéz terhelés alatt kinyitni, ezért a gyorscsat nem luxus.
 • Kis szélben próbálj hátszélben repülni és ne lebegtess ki, hogy az ernyő előreessen és a zsinórok feszesek maradjanak. A belépőél fog előszőr vizet érni, így a levegővel töltött kupola állva marad a vízen akár egy fal, ezzel is jelezve a parton állóknak a pozíciódat. A szél belekap és elsodorja tőled.
 • A protektor hatása :
  • 12 cm szivacs : Csak kistermetű pilótáknak lehet nehézségük a fejüket a víz felett tartani.
  • 22 cm szivacs : Nehéz a fejet a víz felett tartani.
  • Légzsák : Gyakorlatilag lehetetlen a fejet a víz felett tartani. Cippzározd ki a légzsákot.
  Igazítsd a felszerelésedet a leggyakoribb repülési körülményekhez.

Ha belegabalyodtál a zsinórokba, akkor majdnem lehetetlen kiszabadítanod magad. Ha az ernyő alatt vagy a zsinórok között rekedtél használd a késedet és keress légzsákokat. Kerüld a rugdosást, mert attól mégjobban belegabalyodsz a zsinórokba. A mentésre sietőknek : Ne ugorj a vízbe mentőmellény nélkül.

 

L3 - 1999/11/29.Lópatkó (kijövetel). Rozettának is hívják. Lásd még Lópatkó (bevitel). Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a középső A zsinórok elengedésekor az ernyő hajlamos előrelőni, ami megköveteli az Aktív repülést. Továbbá, ha az ernyő asszimetrikusan nyílik, az előrelódulás is asszimetrikus lesz, ami egészségtelen helyzetet eredményez.

L3 - 1999/12/5.Akrobatika földközelben. Hülye ötlet. Lásd Fotó: akrobatika kis magasságban.

L3 - 2000/2/18.Akrobatika másik pilóta felett. Hülye ötlet. Lásd Videó: Ütközés, 1999/1, Monte Carlo.

L3 - 2000/11/16. Csukás kiegyensúlyozatlan orsóból (kijövetel). Rob McKenzie tippje. Ebben a dinamikus helyzetben az ernyő egyik fele süllyed, a másik emelkedik. Ez előállhat emelésből kijövet, amikor az ernyő egyik fele leáramlásba kerül, vagy egy kiegyensúlyozatlan Wing-Overből (bevitel). Az emelkedő szárnyfélnek (vagy amelyik belép a leáramlásba) kisebb az állásszöge. Emiatt az ernyő gyakran úgy néz ki, mintha a húrjánál fel lenne lógatva. Ha a jelenség elég durva, előfordulhat, hogy a lehajló szárnyvég majdnem a pilóta elé kerül. Ahogy eléri az alsó holtpontot, a szél visszafújja és ha a zsinórok még mindig kifelé hajlanak, befújja a szárnyvéget a zsinórok közé. Többnyire a C vagy a D zsinórok a kupola fölé kerülnek, a felső szárnyon át a belépőél felé, onnan le a hevederekhez. Ezt a helyzetet általában Nyakkendőnek (kijövetel) hívják. Lásd Videó: Asymmetric Surge leading to an Asymmetric Collapse, Villeneuve, 2000.

L3 - 2000/8/3. Hypoxia. A hypoxiát a csökkenő légnyomás okozza, ami miatt az oxigén parciális nyomása leesik. Ezért kevesebb oxigén tud a tüdőn átáramlani, kevesebb oxigén jut a vérbe. Mi határozza meg, hogy milyen magasságban jelentkezik a hypoxia :

 • Erőnlét
 • Rendszeres dohányosok és másnapos pilóták hátrányban vannak.

A tünetek a következő sorrendben jelentkeznek :

 • Gyorsabb lélegzetvétel és fáradtságérzet Rosszabb erőnlétben lévő pilótáknál, egy néhány órás repülés alatt ez 2000-3000 méteres magasságon következik be.
 • Eufóriás örömérzet.
 • Delíriumos állapot. Ezt lehet, hogy nem fogod észrevenni. Próbálj észnél maradni, számolj visszafelé.
 • Nem érzed a végtagokat. Ezt az oxigénhiány mellett a hideg is erősíti.
 • Éberség csökken, döntésképtelenség. Mellékhatásként hányinger és fejfájás.
 • Az öntudat elvesztése.
 • Halál.

Ha a tünetek jelentkeznek, gyorsan indulj lefelé. A 12000' (3660 m) feletti repüléshez oxigénre van szükség, ha 30 percnél tovább tart. 15000' (4570 m) felett folyamatos oxigénutánpótlásra van szükséged, ha az agyműködésedet meg akarod őrizni. Ha oxigént használsz :

 • Hamar felmelegszel. Testünk a táplálék oxidációjával állit hőt elő.
 • Javul a látásod : Hypoxiásan minden fakónak és homályosnak látszik, de az oxigén megélesíti a látásod.

Ha röfögve lélegzel (levegőt kényszerítesz a tüdődbe és összenyomod), az pár másodprecre kitisztíthatja a fejed amikor épp nagy szükség van rá, de hosszú időn keresztül nem alkalmazható.

 

L3 - 2004/2/9. Repülés esőben. Esni kezd, miközben repülsz. A hatás attól függ, hogy mennyire esik és mennyi ideig ázol. Az anyag összetapadhat miközben kijössz a csukásból (asszimetrikus, kijövetel) vagy frontstallból (kijövetel). Ha esőben repülsz, megnőhet a süllyedés a lamináris áramlás zavarai miatt. A felület apró sérülései miatt az anyag átázik, emiatt megnő az ernyő súlya, ami miatt a kilépőél lehajlik így fékezi az ernyőt és növeli az állásszöget. Emiatt az ernyő visszafordíthatatlan Zsákesésbe (kijövetel) kerülhet. Ne felejtsd el, hogy a vizes ernyő már magasabb sebességen át fog esni (kijövetel). Szóval, ne próbálkozz olyan manőverekkel, amikhez erős fék kell, pl. Wing-Over (bevitel) vagy merülőspirál (bevitel), inkább csinálj B-stallt (bevitel). ha muszáj, és óvatosan kezeld a fékeket a kilebegtetésnél. Ne csukj fület Figyelj oda, hogy ne romoljanak le nagyon a látási viszonyok. Lásd még Leszállás esőben/eső közelében, Zsinórhossz változása, A nedvesség árt az ernyőnek.

L3 - 2004/3/31. A túlfejlődés jelei. Honnan tudod, hogy a felhő, ami alatt repülsz, túlfejlődhet:

 • Nagy kék luk alakul ki a felhő mellett.
 • A felhőalap sötétedik.
 • Az emelés mértéke és kiterjedése jobban nő, mint gondolnád.
Lásd: Menekülés felhő alól, Felhőformák.

 

L3 - 2004/9/3. Zsinórátvetődés (kijövetel). Átvetődött valamelyik zsinór a kupolán és az ernyő instabil (ismétlődő Csukások (Féloldali, kijövetel)) vagy egyszerűen nem tudod tartani az irányt. Ez nem ugyanaz, mint a Nyakkendő (kijövetel). Okozhatta egy Csukás (Féloldali, kijövetel), egy Csukás kiegyensúlyozatlan orsóból (kijövetel) vagy a felületes Kontrollpillantás a startnál. Ha van mentőernyőd, most használd. A következők arra az esetre vonatkoznak, ha nincs mentőernyőd vagy nem akarod használni, mert elég magasan vagy :

 • Csukj fület. Ez csökkenti a szárnyvégekben a belső nyomást, ami miatt az átvetődött zsinór nem tud leesni. Így könnyebben megoldható a probléma a stablapzsinór behúzásával. Bónusz: kevésbé fordul el az ernyő.
 • Csinálj egy 50%-os csukást, azaz húzd le az A zsinórokat a problémás oldalon. Bízz benne, hogy az újranyitás megoldja a gondot.
 • Addig húzd a legkülső zsinórt, amig a szárnyvég annyira behajlik, hogy az átvetődött zsinór leesik róla (idézet vége).
 • Ha az ernyő irányítható, megpróbálhatsz leszállni vele.

 

L4 - 1990/6/1. Fordulás fékek nélkül. Szükséged lehet rá, ha összecsómózódtak (stabil, kijövetel) a zsinórok, a fékzsinórral együtt, vagy a fékfogantyú leoldódott a fékzsinórról. A hátsó hevederekkel tudsz lassú fordulókat indítani, igy tartani tudod az irányt. A súlypontáthelyezés is segít.

L4 - 1990/6/1. Ne az akadályra meredj, amit el akarsz kerülni, hanem oda nézz, ahova menni akarsz. Ha a pilóták a mező egyetlen fájára szállnak, az emiatt történik.

L4 - 1991/7/1. Volt egy kényszerleszállásod, és most úgy érzed, megsebesültél. Hagyd a kupolát kiterítve amennyire csak lehet, így könnyebben megtalálnak és tudják, hogy bajod esett. Ha semmi bajod, akkor viszont hajtsd össze az ernyőt.

L4 - 1998/12/1. Hó a cellákban. Ha sikerült havat lapátolnod a cellákba (mondjuk kupolázás közben) akkor a hó valószínűleg a kilépőélnél gyűlik össze a repülés közben. A hó súlya lehúzza a kilépőélet, ami olyan, mintha jobban fékeznél (puhának fogod érezni a fékeket). Ha elég sok havat összeszedtél (úgy öt kilót a fél szárnyban) akkor még Fullstall (kijövetel) is lehet a vége.

L4 - 1999/12/5.Lópatkó (bevitel). (azaz "shrimp stall", "horseshoe" vagy "rozetta".) Nem sikerült még rájönnöm, mit tud ez a technika, amit a (B-Stall (bevitel) vagy a Merülőspirál (bevitel)) nem. Annyiból áll, hogy lehúzod és úgy tartod a középső "A" zsinór(okat), igy a szárnyvégek előrelendülnek. Lásd a képet: Lópatkó. Volt egy időszak, (úgy 1992-ig) amikor sok ernyőnek csak két hevedere volt, emiatt nem lehetett B-stallt (bevitel) húzni, és ezt a manővert a magasságvesztési technikák között tanították. Annyival talán jobb a B-stallnál (bevitel), hogy kisebb erőkifejtést igényel. Hátránya megmutatkozhat a Lópatkóból (kijövetel) kijövetelkor valamint a Nyakkendő (kijövetel) esélye is nagyobb.

L4 - 1999/4/24. A magasságvesztéstől fáj a füled. Ez azért van, mert a külső nyomás nagyobb a belső nyomásnál (a fejedben). Használd a Valsalva manővert a nyomáskiegyenlítésre: Csukd be a szád, fogd össze az orrod, és fújj egyet finoman, ne túl erősen. A nyomáskülönbség idővel kiegyenlítődik.

L4 - 1999/12/2.Looping (bevitel). Muszáj megpróbálnod? Csak víz felett próbáld meg (Lásd még Vízreszállás), segítőcsapattal. Csinálj egy szűk Merülőspirált (bevitel) és egy erőteljes súlypontáthelyezéssel gyere ki belőle, ez belök majd a loopingba. (eléggé eltájolódsz és nagy a gyorulásból adódó terhelés). Lásd a képet: Looping Gyakori hiba, hogy a Merülőspirálból a fékekkel akarnak kijönni, ez pedig csökkenti a mozgási energiádat és könnyen visszaeshetsz a kupolába egy befejezetlen looping után.

L4 - 1999/5/26. Csukás (Féloldali, bevitel). Miért lehet szükség rá? Próbálsz kibontani egy Nyakkendőt (kijövetel), magasságot akarsz veszteni, vagy gyakorolod a kijövetelt a Csukásból (Féloldali, kijövetel). A fékkel a kezedben húzz le egy vagy több "A" zsinórt a szárnyvég felőli oldalon. Ha 50%-os csukást akarsz, akkor húzd le az egyik "A" hevedert. A kijövetelhez lásd Csukás (Féloldali, kijövetel).

L4 - 1999/5/26.Frontstall (bevitel). Miért lehet szükség rá? Ki akarsz bogozni egy Csomót (instabil, kijövetel) a középső "A" zsinórokban, vagy gyakorolni szeretnéd a kijövetelt Frontstallból (kijövetel). Fékkel a kezedben gyorsan nyomd szét az "A" hevedereket. Akkor is előfordulhat, ha túl gyorsan akarsz Fület csukni (bevitel). A kijövetelt lásd Frontstall (kijövetel).

L4 - 2000/3/10.Átesés (elmélet). Az átesés akkor következik be, ha elegendő levegő áramlik a felső szárnyra a kilépőéltöl visszafelé. Az átesés függ a fékezés mértékétől és időtartamától. Kis fékkel is át tudod ejteni az ernyőt, ha elég sokáig húzod. Lásd még Fullstall (bevitel), Verdesés.

L4 - 2001/8/2.Stall (Fullstall, bevitel). Miért kell fullstallt húzni : Az ernyőd irányíthatatlanná vált egy Csomó (instabil, kijövetel) miatt és nincs Mentőernyőd (használat, mikor) de van elég magasságod, vagy gyakorlod a kijövetelt a fullstallból (kijövetel). Bevitel : Fékezz túl erősen, túl sokáig. NE ENGEDD EL a fékeket, amikor az ernyő hátraesik és visszahúz, mert utána úgy előrelő, hogy alád kerülhet, lásd a képet : Az ernyő előrelő, aminek következtében a pilóta a kuplába zuhan, videót: Az ernyő előrelő, aminek következtében a pilóta a kuplába zuhan. Tartsd az ernyőt stabil süllyedésben (fékek tökig lehúzva). Lásd átesés (elmélet), kép: fullstall benntartva, videó : Zsófi fullstallt akart, de korán felengedte a fékeket, 1999/1, Monte Carlo Video: Stall - Asymmetric Surge - Spiral, Villeneuve, 2000, Videó: Stall - a pilóta az ernyőbe esik, Villeneuve, 2000. A kijövetelhez lásd Átesés (Fullstall,kijövetel). Ha kezdő ernyőről teljesítményernyőre váltasz, szoktasd magad hozzá a rövidebb fékúthoz. Egy barátom egy Trekking Corniche-al (1990 ?) repült, aminek sok fék kellett, hogy elérje a legkisebb süllyedést. Mikor ezt az ernyőt lecserélte egy Advance Omega 2-re (1991 ?), kétszer sikerült fullstallt húznia és mindkétszer megsérült a gerince. Lásd még Stall (Fullstall, észlelése). Rob Whittall (1995) az ALOFT magazin kérdésére, hogy "Érdemes-e megtanulni a fullstallt ?" azt válaszolta : Eléggé vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban. Két oldalról lehet megközelíteni ezt a kérdést. Egyrészt, jó dolog minél többet megtudni az ernyőd viselkedéséről, másrészt a fullstall egy veszélyes manőver. Inkább azt mondanám, hogy nem érdemes. Nem érdemes fullstallt csinálni, mert nagyobb bajt okozhat, mint amekkorából ki tud húzni. Nem fog semmilyen vészhelyzetből kimenteni, mert eléggé használhatatlan formája a magasságvesztésnek. Meg nagyon zűrös. Azt hiszem ez olyasmi, ami leginkább a berepülőpilótáknak való, de tényleg. (idézet vége).

L4 - 2001/2/3. Negativ spirál (bevitel). A negativ spirált a pilóta idézi elő. Az ernyő csak akkor kerül negativ spirálba, ha a pilóta addig húzza a féket az egyik oldalon, amig az az oldal átesik. Negativ spirál bevitel: Repülj lassan, majd hirtelen engedd fel az egyik féket és húzd meg a másikat. Ez Összecsavarodott hevedereket (Kijövetel) is okozhat. Lásd Videó: Sébastien Bourquin csinál egy merülőspirált, egy wing-overt, és egy negativ spirált, Videó: Felengedte a fékeket a negatív spirál kezdetén, André Gallant 1999/9/4. A negativ spirál addig tart, amig a pilóta lenntartja a féket, de amint teljesen felengedi, az ernyő kijön belőle. Lásd Videó: Toni Bender negatív spirált csinál az Achensee felett (itt szokott a Nova tesztelni) 2000/9/28. Negativ spirál (kijövetel).

L4 - 1999/9/2.Összeütközés veszélye repülőgéppel. Ha egy repülőgép feléd tart, csinálj egy jól bedöntött fordulót, hogy megmutasd magad neki, aztán repülj olyan irányba, amelyen a legkisebb az összeütközés veszélye. Ha közel vagy a gerinchez, maradj is ott. L4 - 2000/1/17.Megcsavarodott hevederek (beülő megfordult). Talán mert elhanyagoltad a Kontrollpillantást a startnál, most megcsavarodott hevederekkel repülsz, úgy, hogy a beülőd körbefordult a vizszintes tengelye körül. Nemrég történt meg velem is (2000/1/15). Remélhetőleg az ernyőd stabil és irányitható maradt (ámbár a fékzsinórok súrlódnak a hevedereken). Szállj le (ez a legjobb, amit tehetsz). Ha mégis úgy döntesz, hogy repülés közben kitekered a beülődet, és vagy elöl, vagy vállon hordod a mentőernyő fogantyúját (ha oldalt van, 50% az esélyed, hogy nem akad bele a hevederbe, amikor átfordulsz, lásd Mentőernyő fogantyú elhelyezése) akkor tedd a következőket:. Képzeld magad elé, milyen irányban kell forgatnod a beülőt ahhoz, hogy a hevederek kitekeredjenek. Repülj olyan helyre, ahol elegendő magasságod van. Hagyd az ernyőt trimmsebességen repülni egy kicsit, aztán engedd el a fékeket, és bizz benne, hogy nem most kapsz csukást (féloldali, bevitel). Ha hátrafelé kell átbukfencezned, told el magad a hevederektől, miközben a (nyújtott) lábadat felfelé lendited. Előrebukfenchez nyújtsd ki lefelé függőlegesen a lábad, mielőtt fordulni kezdesz. Nyújtsd ki a karod oldalra, igy egy forduló után beleakad a hevederekbe és megállitja a forgást. Kapd el a fékeket.

L4 - 2000/7/25. Légibetegség (Tengeribetegség). Ellenszerei, a hatásosság sorrendjében :

 1. Egyél gyömbért :
  • Start előtt egy órával vegyél be 2 gyömbértablettát (patikában, drogériákban kapható)
  • Igyál reggel gyömbérsört, ammennyit csak bírsz.
  • Egyél reggel gyömbéres sütit.
 2. Megszokás. Repülj sokat és rendszeresen.
 3. Tengeribetegség elleni karkötők (vitorlásboltban kapható)
 4. Ne sokat nézd a földet. Haszháld a variót.
 5. Ne mozgasd fel-le a fejed mikor fordulsz. Mozgasd csak a szemedet.
 6. Ne igyál túl sok sört előző este.
 7. Aludd ki magad.
 8. Lazíts. Engedd le a válladat.
 9. Egyél valami rendeset repülés előtt.
 10. Pisálj sokat start előtt.
 11. Tanuld meg, hogy kell bennmaradni a termikben, akkor nem lesz olyan darabos a repülés. Lásd Centirozás (varió használat).
 12. Válts ernyőt, keress olyat, ami elnyeli a turbulenciákat.

Egyebek :

 • A rágógumi nem segít.
 • Ha kezded magad rosszul érezni, inkább szállj le, mielőtt a hányinger és rosszullét eltompítja a józan ítélőképességedet.

 

L4 - 2004/5/5. Pisilés repülés közben. Lehetőségek :

 • Használj felnőtteknek való pelenkát.
 • Férfiak : Használj kondom katétert.
 • Férfiak : Lógj a combhevederekben, hajolj előre. Az egyik kezeddel a fékeket fogd (a hátad mögött), a másikkal a micsodádat.
Lásd: Ivás repülés közben.

 

L4 - 2000/12/14. Fordított spirál. Ez egy akrobatikus manőver, nincs igazán gyakorlati haszna. Merülőspirál (bevitel), közben egy negatív spirálba (bevitel) visszük az ernyőt és benne tartjuk. A forgás középpontja a pilóta és az ernyő közé esik, így a pilóta hátrafelé mozog. Raoul és Félix Rodriguez, a SAT (Safety Acro Team) tagjai találták ki ezt a manővert. Lásd Videó: Raoul Rodriguez bemutatja a fordított spirált, Franciaországban, St-Hilaire, 2000/9/23-24.

L4 - 2000/10/6. Helikopter. Ez egy akrobatikus manőver, nincs igazán gyakorlati haszna. Egy negatív spirált (bevitel) indítunk úgy, hogy az ernyő a középpontja körül fordul el és függőlegesen süllyed. Lásd Videó: A helikopter, Svájc, Villeneuve, 2000/8/25-27.

 


A felszerelésed

L2 - 2000/9/7.A nedvesség árt az ernyőnek. Ha még nedves az ernyőd amikor elpakolod, penészes lesz és jelentősen meggyorsul az anyag minőségromlása. Ez az egyik legrosszabb dolog, amit csak tehetsz az ernyőddel. Az ernyő benedvesedhet, de legyél biztos benne, hogy már nagyon száraz amikor elcsomagolod. Soha se repülj azért, hogy megszárítsd az ernyődet, hagyd az árnyékban megszáradni.(Lásd még Repülés esőben). A másik rossz dolog, nagyon összepréselt állapotban elrakni (nehezék alatt, vagy nagyon szorosan összetekerve).

L2 - 1991/6/1. Foltozás. Egy kis hasadás keletkezett az ernyődön. De azt hiszed, hogy az olyan kicsi hogy nem érdemes megjavítani. A mérnöki hátterem arra figyelmeztet, hogy még egy kis lyuk is (ameddig az anyag el van vágva) helyileg harmadára csökkenti annak szilárdságát. A hasadás végénél meg tizedére. Jobb ha speciális ragasztószalagot használod (siklóernyőhöz valót), amit az ernyődhöz adtak, ez szétosztja a terhelést a lyuk felett. Amennyiben a hasadás nagyobb mint 5 cm jobb ha profi javítóhoz viszed. Felejtsd el hogy netán közönséges szigetelőszalagot vagy csőtömítő szalagot használj, amelyek ragasztó összetétele rongálja az anyagot.

L2 - 2002/6/25. Ernyőválasztás. Dönts el, hogy milyen DHV minősítésű (lásd ernyők minősítése) ernyőt akarsz (lásd A neked való ernyő) és készíts egy listát minden gyártó legújabb ernyőjéről, ami a testsúlyodhoz szóbajöhet, figyelembe véve az ernyők legrosszabb DHV fokozatát (gyorsitóval vagy anélkül). Ha meg akarod tartani a régi beülődet, hagyd ki azokat az ernyőket, amelyeknek nincs DHV osztályzata a beülőd típusára (GX,GH). Ragaszkodj a legnagyobb ernyőgyártókhoz. A listádról húzd ki a másfél évnél régebben kijött modelleket, amelyek nem a legújabb technológiával készültek Így 5-6 ernyő marad a listán. Az áraikat ne vedd figyelembe, mert közel azonosak. Hagyd el azokat az ernyőket amelyekről nem jelent meg teszt egy megbízható magazinban (mint a francia "Vol Libre" vagy a "Parapente Mag"). A tesztek alapján válaszd ki azt, amelyiknek úgy tünik, hogy a legjobb a teljesítménye (lásd Ernyőteszt), könnyű a kezelése és felhúzása. Ne helyezz túl nagy hangsúlyt egy próbarepülésre, mert még egy versenyernyő is jól viselkedik szolid időben, illetve csak mert volt egy Csukásod (Féloldali, kijövetel) az még nem jelenti azt, hogy az ernyő nem jó (inkább a DHV fokozatban bízzál ehelyett). Gondolj a felületi terhelésre is. Néhány szín jobban ellenáll az UV sugárzásnak, mint a többi. Vásárolj vagy rendelj egy megbízható viszonteladótól, legyél biztos a választásodban, élvezd a repülést vele, de ne küldözgess e-maileket a világba mások meggyőzésére arról, hogy a legjobb ernyőt vetted meg.

L2 - 2000/2/23.A neked való ernyő. Lásd még: Ernyőválasztás.

 • Patrick Bérod (francia bajnok) : Ha kevesebb mint 50 órát repülsz évente, nem szabadna AFNOR "Standard"-nél (tipikusan DHV 1-2, 2-vel egyenlő legtöbbször) magasabb osztályzatúval repülnöd. Ez akkor is igaz ha már 10 éve repülsz.
 • Philippe Lami (iskolatulajdonos): Ha kevesebb mint 200 órát repülsz évente, nem szabad DHV 3-as (AFNOR "Competition") ernyővel repülnöd. Ez akkor is igaz, ha már volt ilyen ernyőd korábban.

 

L2 - 2001/2/26. A mellheveder beállítása.

Megváltoztatva a beállitást csukódó/forgató hatás keletkezik az ernyő két oldala között. A 38 cm-es beállitás (a hevederek alsó végei között) az ernyők 90%-nál megfelelő. A többi beállitásnál követned kell az ernyő gyártójának a javaslatait. Ez a beállitás és Beülő dőlésszöge az a két tényező amin múlik, hogy egy turbulens repülés után mosolyogva landolsz vagy zöld képpel.

 

L2 - 2000/4/3. Fékzsinór beállítása. A fékzsinórok hossza akkor van jól beállítva, ha parkettaGyorsítóval (használat) repülve és a fékeket teljesen felengedve a fékzsinórok közepe úgy 30 centire hajlik hátra. Kigyorsítva a kilépőél felemelkedik, ezért ez a beállítás csak akkor lesz jó, ha kigyorsítva csinálod.

L2 - 2000/12/16. A belépőél a fölre csapódik. Leszállásnál vagy elbénázott kupolázásnál fordul elő. Ha a belépőél laposan a földre esik, a nyomás az ernyő belsejében meghaladhatja a megengedett értéket és kiszakadhatnak a diagonálok vagy a cellák fala. Nézesd át az ernyődet.

L3 - 1996/6/1. A profi siklóernyősök egyetértenek abban hogy a közvetlen napsugárzásnak kitett ernyő 300 órát bír ki. Nos, ha hosszú ideig meg akarod tartani az ernyődet, védd amikor nem használod. Használhatsz egy kis takarót ha nem akarod összehajtani. Legalább szedd össze egy csomóba és úgy hajtsd, hogy a belépőélnél (a legjobban számít az ernyő teljesítményénél) levő felső felületet ne érje a nap.

L3 - 2000/10/31. Zsinórhosszak változása. Ha esőben repülsz, a különböző mértékben megnyúló zsinórok megváltoztatják az állásszöget. Az átnedvesedett zsinóroknak aztán száradás közben összezsugorodik a köpenye (nem a magja) és ez eltrimmelheti az ernyőt aminek zsákesés (kijövetel) lehet a vége, mert a kisebb terhelésű zsinórok (C, D) lassabban nyerik vissza eredeti hosszukat.

L3 - 2001/5/31.Az ernyő tiszítása.

 • Egy ronda folt van az ernyődön, és nem jön ki vízzel. Hagyd a foltot. Soha se próbáld meg vegyi anyagokkal tisztítani az ernyődet, mert ez hosszú távon befolyásolja az anyag ellenálló képességét. Lásd még Zsinórhosszak változása.
 • A cellákba került kosztól úgy szabadulhatsz meg, hogy ruhacsipeszekkel a hátsó élénél fogva fellógatod az ernyőt egy feszes kötélre, úgy, hogy a belépőél a föld fölött legyen. Középről kezdve, a kilépőélnél fogva rázogasd meg a cellákat, így a kosz összegyűlik a belépőélnél és könnyen eltávolítható. A szárnyvégeket a cellák közötti lukakon keresztül tudod kitakarítani.

 

L3 - 2004/4/17. Rendezett zsinórok. Ha a zsinórok mozognak a heveder gyorscsatján, szerezz be néhány "O" gyűrűt (méretet lásd lejjebb), két módszer van:

 • 1 fordulat. Méret: átmérő 3/4", vastagság 1/16". Nyisd ki a csatot. A zsinórokat hagyd rajta a csaton, vedd le óvatosan a hevedert, vigyázz, meg ne tekeredjen. Húzd fel az O gyűrűt a csat nem bontható felére a zsinórok alá, tedd vissza a hevedert, tekerd meg az O gyűrűt, húzd fel a csatra a zsinórok alá, csavard össze a csatot, kész. Image: Using O-rings to hold lines in place (1 twist).
 • 2 fordulat. Méret: átmérő=1", vastagság 1/16". Nyisd ki a csatot. Told át a zsinórokat egy tollra, hogy ne keveredjenek össze. Húzd rá az O gyűrűt a nyitott csatra és adj neki egy fél fordulatot. Húzd át a zsinórhurkokat a az O gyűrűn, a csavar után és told vissza őket a csatra. Adj még egy (ellenkező irányú) félfordulatot az O gyűrűnek és told rá a csatra, csavard össze a csatot. Image: Using O-rings to hold lines in place (2 twists).
Csak annyira húzd meg a csavart a csaton, hogy kézzel ki tudjad csavarni.

L3 - 1999/3/23. Ne sétálj a zsinórjaidon, különösen nem a sziklás, köves földön. A zsinór belső szála megtörhet, amit a külső védő réteg elrejthet. Hasonló ok miatt ne hagyd becsípődni a zsinórjaidat. Egy kis szűk csomó gyengíti a zsinórt.

L3 - 2001/10/4. Vigyél egy tartalék karabinert, ha/amikor lecsatolod a beülőt a nap végén, csatold össze a hevedereket azzal. Ez megakadályozza a hevederek önmagukba és egymásba gubancolódását.

 

L3 - 2001/2/26. Az ernyő összehajtása. Ne hajtsd az ernyőt mindig szimmetrikusan a középső cellára, mert ez állandó nyomást gyakorol rá. (Mindig kivül van a középső cella.) Óvd a belépő él merevitőit! Ha harmónikaszerűen cellánként hajtod össze az ernyőt, akkor helyezd mindig egymásra a merevitőket és ha a felezős módszert használod akkor figyelj, hogy ugyanabba a hajtásba kerüljenek, nehogy megtörjenek.

L3 - 2001/10/4. Karabinerek. A következő fajták léteznek:

 1. Csavaros, acél. Lásd fotó: Rozsdamentes acél csavaros karabiner. Nem olyan dögös, mint egy vastag eloxált aluminium karabiner, viszont nincs annyira kitéve a fáradásos törésnek. Ez azért van, mert a csavaros konstrukciónak mindkét oldala egyenletesen van terhelve, szemben gyorsan nyitható aluminium karabinerekkel, ahol a nem nyitható oldal mindig jobban terhelődik, mivel addig hajlik, amíg a nyelv a másik oldalon fel nem veszi a terhelést.
 2. Terhelés alatt nyitható karabiner. Lásd kép: terhelés alatt nyitható karabiner. Spéci karabiner, amivel repülés közben is leoldhatod magad az ernyőröl.
 3. Alu karabiner. Lásd: kép: bajonettzáras karabiner (rövid), kép: automata záras karabiner.
  • Hegyi start: Tedd a nyelvet belülre. A bajonettzárat kifordulós startnál a gyorsító zsinórja kinyithatja és a heveder kicsúszhat. Az automata zár gombját benyomhatják a felszerelés kiálló részei, ezért jobb, ha kifelé néz, azaz a nyelv befelé.
  • Csörlős start: A nyelv kívül legyen (ha a leoldót a karabínerbe akasztod). Sokaknak okozott már problémát a karabineren keresztül vezetett leoldó. Ne nézzenek befelé a nyelvek, ennél jobb, ha inkább egy kis háromszögletű karabinerrel rögzíted a leoldót a hevederekhez.

Melyiket válasszam ? Ha nem kell gyakran levenned a beülőt az ernyőről, akkor használj fotó: Rozsdamentes acél csavaros karabinert. Miért kell leakasztanod a beülőt? Gyenge kifogás: így jobban befér a zsákba. Alapos ok: gyakran cserélsz ernyőt vagy beülőt. Ha a beülőt mindig le- és felszereled, nagyobb az esélye, hogy a zsinórok összegabalyodnak, és tovább is tart bekészülni (különösen nagy szélben).

 

L3 - 2004/2/3. Az ernyő terhelése (felületi terhelés). A nagyobb felületi terhelés mellett a következők szólnak:

 • Sebesség. 20 kg súlynövekedés általában olyan 5 km/óra sebességnövekedést okoz. Ezzel arányos nő a süllyedés is (hátrány). Lásd még: ballaszt. A felszállási és leszállási sebesség is megnövekszik, ami kezdőknek nem jó.
 • Ugyanakkora fék húzásához nagyobb erő kell. Viszont kisebb fékút szükséges az ernyő irányításához, ami részben kompenzálja a nagyobb erőszükségletet. A legnagyobb különbség, hogy lassú repüléskor nagyobbak a fékerők.
 • A lenti megjegyzés szerint... Egy teljes sebességnél kapott frontstallra sokkal nyugodtabban reagál az ernyő. Eleve kevésbé csukódik, a csukás durván indul de kevésbé lő előre az ernyő és fokozatosabban nyílik vissza, ami miatt kisebb az esélye az ebből következő további csukásoknak.
 • A lenti megjegyzés szerint... Kevés bólintómozgás (pitch stability, ha valaki tud rá korrekt magyar szót, szóljon). Magyarázat : Kisebb az ernyő pilótához képesti tömege ami csökkenti a bólintómozgás amplitúdóját. Nehezebb bólintásokkal csukást előidézni.
 • Kikerülési manőver (erős és gyors fékezés az egyik oldalon). Az ernyő sokkal kevésbé érzékeny a negatív spirálra.
 • A lenti megjegyzés szerint... Merülőspirálban nagyobb a pilóta fizikai terhelése és a mozgási energia, de könnyebb benttartani az ernyőt és nyugodtabb a kijövetel (kisebb bólintó és orsózó mozgás).
 • A lenti megjegyzés szerint... Termikben és turbulenciában a legérezhetőbb a nagy terhelés hatása. Könyebben kimozdul a fejed fölül az ernyő, de sokkal ellenállóbb. Kevesebb dobálás a turbulenciában. Kevesebb zsinórlazulás. Kevesebbet kell a fékeket használni, nyugisabb, lehet hagyni repülni az ernyőt. Könyebben berepül a termikbe, nincs "falnak repülés" effektus. Precízebb fordulók.
 • Ugyanolyan sebesség mellett ellenállóbb a csukásokkal szemben. Ha a jobban terhelt (ezért gyorsabb) ernyőt megfékezzük, hogy a sebességét lecsökkentsük a kisebb terhelésnek megfelelőre, akkor megnő az állásszög, és ezzel a csukásokkal szembeni ellenállás, mégpedig durván a terheléssel arányosan. Tehát előnyösebb tartani a kisebb terheléshez tartozó sebességet, mint az ahhoz tartozó fékállást, mert a nagyobb terhelés miatti sebességnövekedés nem a terheléssel, hanem csak annak négyzetgyökével arányosan nő. Ne felejtsd, minél több féket húzol, annál közelebb a fullstall.

Megjegyzés a felületi terheléshez : Ez csak az átlagos és annál nagyobb ernyőkre vonatkozik. Kis méretű ernyők gyakran nagyon dinamikusak, ha felül terhelik őket.

L3 - 2004/6/24. Gyorsító bekötés. Ne használj olyan gyorskapcsot (Brummel), aminek tág a nyílása vagy nincs rajta rugós zár. Beakadhata beülő oldalába, amikor lelépsz a gyorsítóról, és a féloldali gyorsítás merülőspirálba vagy féloldali csukásba viheti az ernyőt. A Woody Valley X-over nagyon hajlamos erre. Megoldás: tekerd körbe szigszalaggal a csatot vagy használj kis karabinereket. Győződj meg róla, hogy mindkét bekötés elbírja a testsúlyodat. Lásd: Gyorsító beállítás.

L4 - 2002/6/25. Ballaszt. Ha kemény a ballasztod (megüthet valakit lenn), tartsd magadnál. Az extra ballaszt kiengedése (víz) nem fog nagy merülési előnyt adni. Nézzük a törvényeket. Feltéve, hogy a legjobb merülésed 1.1 m/s, akkor 4.5 kg kiengedése 91 kg-os startsúly esetén csak 1.072 m/s-ra javítja a merülésedet. Tehát inkább a technikádra koncentrálj. A ballaszt kiengedése jelzi a többieknek elkeseredésedet. Ez az alapszabály:

   Er = Súrlódási együtható x felszín x sebesség

2

A következt mondhatjuk:

  Sebesség_végs = sebesség_kezd x négyzetgyk(súly_végs / súly_kezd)

Figyelj arra, hogy ez a szabály alkalmazható a vízszintes sebességre, amikor a sebességedet ballaszttal akarod növelni. 4.5 kg ballaszt a 91 kg-os startsúlyhoz adva csak 2.5%-os, vagyis 1.1 km/h-s sebességnövekedést eredményez, ha eddig 45 km/h volt a maximális repülési sebességed.

 

A ballaszttal repül pilóta nem csak a többletsúly miatt süllyed jobban a fordulókban, hanem azért is, mert ugyanolyan fordulási sugárhoz jobban be kell döntenie az ernyjét. Ezen hatások eredje nagyjából arányos a súlyváltozással. Csak abban az esetben érdemes túlterhelni az ernyt, ha idd legalább kétharmadát siklással (nem tekeréssel) töltöd. Ez különösen igaz akkor, ha turbulens termikekre lehet számitani, (amikor a stabilabb és agilisabb ernyvel könnyebb a termik közepét megtalálni). Ballaszttal lehetséged nyilik nagyobb ernyt használni, ami jobban siklik, kicsit lassabban repül és szkebben fordul a termikben. Lásd még: Felületi terhelés.

L4 - 1999/11/16.UV ellenállóság.

UV ellenállóság az anyag színe szerint. 
(A legellenállóbbak az oszlop tetején vannak)
Porcher (Advance, Airea, Firebird, Flying Planet, Gradient, ITV, MacPara, Pro Design, Windtech). Forrás : Cross-Country #51, 39. oldal Carrington 1080 (Gin, Nova, XIX) és Carrington 1097 (FreeX, Swing, UP) Forrás : Cross-Country #49, 51. oldal Gelvinor (Apco, Ozone)
bíbor, fekete, kék, világos narancs (Arany), halványlila vörös, narancs, nap-sárga (Gold), Királykék,
tengerkék, lila.
viágosszürke.
sárga, sötétkék, narancs (Mandarin), vörös, világoskék (Bluet) fehér, fekete. fehér.
fehér Parma (világos rózsaszín). zöld.
világoskék (Azur), türkiz, zöld, fluoreszkáló zöld, fluoreszkálós sárga. rózsaszín XT (Magenta), BT zöld, fluoreszkáló narancs. égszínkék.
világosszürke Rossignol. középkék.
rózsaszin fluoreszkáló rózsaszín. lila.
fluoreszkáló narancs, fluoreszkáló rózsaszín fluoreszkáló sárga. sárga.
    kékeslila.
    narancs.
    türkiz.
    bíbor.
    rózsaszín.

L4 - 1992/5/1. Ha mindig magadnál tartasz egy nejlon szemetes zsákot, az eső esetén segít az ernyődet szárazon tartani és nem foglal sok helyet.

L4 - 1999/5/25.Tengervíz (ártalmai). Ha sós vízbe szálltál, muszáj az egész ernyőt édes vízben kiöblítened. Ha nem teszed, a száradás után sókristályok maradnak hátra, ezek keményebbek még a zsinórok kevlár szálainál is, így sok kárt tudnak tenni az ernyőben. A zsinórok kiöblítésével nem biztos hogy minden sókristályt sikerül eltávolítanunk, célszerű lehet az összes zsinór kicserélése. Az elektronikus készülékeket azonnal kapcsolnd ki, majd desztillált vízzel mosd ki belül, végül hagyd teljesen kiszáradni mielőtt újra bekapcsolod. Ha gyakran repülsz víz felett, tedd vízhatlan tasakba az elektromos eszközöket.

L4 - 1991/6/1. Olyan helyen repülsz ahol sok a szúnyog, ezért riasztó olajjal kened be magad. Ezen termékek némelyike megeszi az ernyőd anyagát. Ne nyúlj az ernyőhöz amig meg nem törölted a kezed.

L4 - 1997/6/1. Ha a beülőd merev kevlar hátvédő protektorral van ellátva, fontold meg hogy puhábbra cseréld. A kevlar hátlap 1992 és 1997 között volt népszerű, de orvosi tesztek kimutatták hogy azok egy baleset esetén nagyobb terhelést jelentenek a gerincoszlop az alsó részére.

L4 - 2001/1/1. Elsősegélycsomag. Az alábbi dolgokat tedd az elsősegély cuccodba :

 • Egy 250 m-es fogselyem készletet. Kicsi és kompakt. Segítségével könnyen fel tudsz húzni mentőeszközöket a földön álló emberektől, ha fára szálltál.
 • Egy közös frekvenciára hangolt rádiót, amely fel van töltve.
 • Egy sípot, amellyel segítséget hívhatsz.
 • Egy kis hegyes szerszámot hogy a zsinórokat ki tudd szabadítani a hevedercsatból. Így könnyebben le tudod szedni az ernyőd a fáról.
 • Egy rugalmas szalagfűrész, ha keményfa erdő fölött repülsz. (két kéz kell a használatához). Gyantás fákhoz (pl. fenyő) amelyekben a szalagfűrész elakadna, jobb egy becsukható, merev pengéjű fűrész (egy kézzel is használható).
 • Baromi erős fájdalomcsillapító. Ha lakott területtől messze esel, ez lehet az egyetlen esélyed a sokk elkerülésére és tisztánlátásod megőrzésére.

Lásd még : Fára szállás.

 

L4 - 2001/8/31. Utazás repülővel.

 1. Ha külföldre mész, regisztráld értékeidet (ernyő, beülő, variométer és rádió) a vámhivatalnál még a csomagfeladás előtt. A felszerelésed gyári számait tartalmazó kiviteli nyilatkozattal megkímélheted magad a kellemetlenségektől amikor visszatérsz.
 2. Ne hagyd a sisakot az ernyő zsákjában, mert összetörhet.
 3. Az elektronikus eszközöket (rádió, vario) tedd inkább a kézipoggyászodba, nehogy le kelljen menned a betonra, hogy azonsítsd a "gyanús" tárgyakat.
 4. A (nem elektronikus) törékeny cuccokat tedd az ernyőd közepébe.
 5. Tedd az ernyőt és a beülőt egy nagy szemeteszsákba. Egyszer az ernyőm pecsétes lett, mert valakinek eltörött egy vörösboros üveg a csomagjában.
 6. Tedd bele az egész cuccot egy másikba zsákba, nehogy a futószalag leszakitsa a zsák hevedereit.
 7. Ne tegyél "do not pull" (ne húzd meg) feliratot a mentőernyő fogantyújára.
 8. Ne vigyél pirotechnikai ernyőkioldót a gépre.
 9. A svájci bicskádat el fogják kobozni, ha a kézipoggyászodba teszed.
 10. Ha engedélyköteles rádiód van, akkor kérhetik a rádióamatőr papirjaidat.

 

L4 - 1998/12/1. Ha a féktartó patent, amely a hevederhez rögzíti a féket nehezen működik, tegyél egy kis ajakbalzsamot (szőlőzsír) a patentdugóra. Kerüld a vazelint és más petróleum-alapú termékeket.

L4 - 1999/5/26. Jelmez. Ügyelj rá, hogy a teljes fékút használható maradjon. Ha a jelmez nagyon terebélyes, akkor nagy lesz a légellenállása, ami növeli a zsákesés (kijövetel) valószínűségét. Ha az ernyőnek kell tartania a jelmezt, akkor használd a B-hevedert, te ne terheld meg nagyon. Próbáld minél kevésbé akadályozni a kilátást. Olyan ernyőt használj, amit könnyű felhúzni.

L4 - 1999/6/10. Bőrvédelem. Az UVA napsugárzás csökkenti a bőr rugalmasságát, rohamosan elöregíti azt. Az UVA 90 %-ban, az UVB 10%-ban tehető felelőssé a rosszindulatú feketedaganat (a bőrrák legveszélyesebb formája) kialakulásáért. A daganat kockázata nagyban függ a genetikai tényezőktől úgy mint a haj, a bőr vagy a szem színe és az anyajegyek száma. Szőke emberek 6-szor akkora valószínűséggel kapják meg. A legtöbb naptej az UVB ellen véd, míg az UVA ellen sokkal kevésbé hatásos, hamis biztonságérzetet keltve. Az UVA sugárzást csak néhány naptejjel lehet blokkolni, amelyek cink-oxidot tartalmaznak (fehér réteg, a tengeri életmentők gyakran kenik az orrukra). Ellenőrizd a cimkén, hogy tartalmaz-e UVA elleni alkotórészt a naptej (pld. Parsolt). Használj széles karimájú kalapot, hosszú nadrágot és hosszúujjú pólót.

L4 - 2000/6/21.A mentőernyő és a fogantyú helye.

  Előny Hátrány
Mentőernyő fölül, a fogantyú az egyik vállhevederen.. Könnyű megtalálni, bármelyik kézzel elérhető. Nem biztos, hogy tudod használni a fogantyút, ha Összecsavarodtak a hevederek (kijövetel) a fejed mögött (velem megtörtént).
Megjegyzés : Ne szerelj át egy oldalra való fogantyút a vállhevederre, mert nem biztos, hogy a beülődet/mentőernyőt erre tervezték. (ne hosszabbítsd meg a fogantyút).
Mentőernyő alul-hátul, fogantyú oldalt. Gyorsabban ki lehet dobni, mint a vállhevederes típust. Összeakadhat a hevederekkel, ha csinálsz egy bukfencet a beülővel, hogy kitekerd a Megcsavarodott hevedereket (beülő megfordult).
Nehéz a másik kezeddel elérni.
Mentőernyő elől, rajta a fogantyú Könnyű másik beülővel használni.
Könnyű megtalálni, bármelyik kézzel elérhető.
Könnyen az autóban felejted.

 

L4 - 2000/10/24. A beülő ülőlapja. A beülőt egy adott ülőlapszélességhez tervezték. Ha szűkebbre veszed, hogy jobban passzoljon, a megterhelt beülő deformálódhat és a deformáció megakadályozhatja a mentőernyő kidobását. Ha szűkebbre akarod venni a beülődet, inkább tömd ki szivaccsal.

L4 - 2000/11/3. Napszemüveg. Ne használj polarizációs napszemüveget. Jók, ha egy előttünk és kicsit alattunk levő széles, sima vízszintes felület csillogását kell csökkenteni (vezetéshez, horgászáshoz), de repüléskor a terep általában túl egyenletlen ahhoz, hogy irányítottan polarizálja a fényt. Gondjaid lehetnek az LCD kijelzők (pl. varió) leolvasásával is. Nehezebben látod meg a vízszintes nagyfeszültségű vezetékeket is, mert a szemüveg elnyeli a tükröződést.
A napszemüvegről általában... Ha jó a szemed, napszemüveg nélkül is jól látsz minden körülmények között. Ha színezett lencsére van szükséged, a sárga/narancs lencsékkel könnyebb észrevenni a felhők szélét és az inverziókat, de problémákat okozhat a távolság érzékelésénél. Viseld a lehető legkevésbé színezett lencsét. A sima dioptriás szemüvegek általában már kiszűrik az UV sugarakat.

L4 - 2004/6/2. Védőburkolat nélküli zsinórok. Többnyire versenyernyőkön lehet vele találkozni. Ha a normál zsinórokat kicserélnéd ugyanolyan hosszú védőburkolat nélküliekre, akkor csökkenne a merülősebesség, ezzel együtt a siklószám, de nem lenne gyorsabb az ernyő (ahhoz másképp kellene trimmelni) Turbulenciában "szárazabban" viselkedik az ernyő, könnyebben összegabalyodnak a zsinórok és több szemetet szednek fel startoláskor. Mivel nincs UV védelmük és könnyen nedvesednek (havas startok), ezért hamarabb tönkre is mennek. Lásd: A pilóta légellenállásának csökkentése.

L4 - 2001/10/11. Csomó a fékzsinórhoz. Ezzel a csomóval kösd fékzsinórt a fogantyúhoz: kép: halászcsomó (leírás angolul és franciául).

L4 - 2003/1/2. Hogyan kell a zsinórt a kupolára varrt fülekbe hurkolni. Néhány ernyőre kis füleket varrnak és ezekbe kötik a felső zsinórokat. Kétféleképpen lehet a zsinórt a fülre hurkolni: jól és rosszul, lásd a képet: zsinór hurkolása.

L4 - 2003/1/8. Nyikorgó fékcsiga. Unod a fékcsiga nyikorgását? Ne használj olajalapú kenőanyagot, mert kárt tehet a kupola anyagában, ha odakerül. Jobb a szilikon spray, a felesleget töröld le.

L4 - 2005/3/18. A pilóta légellenállásának csökkentése. A pilóta légellenállásának csökkentése áramvonalas beülővel vagy bármi mással javítani fogja a siklószámot bármilyen, de elsősorban nagyobb sebességnél. Trimmsebességen a siklószámot elsősorban az javítja, hogy csökken a süllyedés, mert a pilótát nem tolja annyira hátra a menetszél és ettől csökken az állásszög, miközben (ellentétben sokak vélekedésével) a sebesség nem változik. Lásd: Visszaszállás - a légellenállás növelése, Védőburkolat nélküli zsinórok.

L4 - 2004/6/24. A gyorsító beállítása.

 • Hosszúság
  • A gyorsító akkor van jól beálítva, ha a teljesen nyújtott lábnál a csigák összeérnek.
 • A láberő csökkentése
  • Ha egylépcsős gyorsítód van...
   Szerezz egy kétlépcsőst. Az első lépcsőt használva nagyobb erőt tudsz kifejteni az elején, mert kevésbé kell a térdet behajlítanod.
  • Ha már kétlépcsős gyorsítód van...
   Az alábbi eljárás nem befolyásolja az ernyő DHV-ját. Vegyél még egy pár csigát és egy pár zsinórt a gyorsítóhoz, legyen hosszabb, mint a mostani. Akaszd rá az új csigát az ernyő gyorsítózsinórjára. (lásd A gyorsító bekötése). Az új zsinór egyik végét kösd valami megfelelő helyen a beülőhöz, és vezesd át az új csigán, azután vissza a rendes befűzési útvonalon, át a beülőn a gyorsító rúdjához. Igy fele akkora erő kell a kinyomáshoz, viszont kétszer akkora út. Ha ehhez nem elég hosszú a lábad, köss egy csomót az új zsinórra az új csiga és a beülő közé, így amikor eléri az új csigát, az áttétel megszűnik.

Lásd: Gyorsító használata.

 

L4 - 2005/3/14. A zsinór burkolata szakadt. Rendelj egy másik zsinórt, aztán gondold végig a lehetőségeket:

 • Repülj így tovább. Ezt lehet, ha:
  • A mag egyértelműen nem károsodott.
  • Broken area will not interfere with piloting (like a brake line going through the pulley). A szakadt rész nem befolyásolja a repülési tulajdonságokat (például nem a fékzsinórnak a csigán áthaladó részén van)
  Ilyenkor hagyd úgy, ahogy van és amint lehet cseréld ki.
 • Összeolvasztás. Ha:
  • A mag egyértelműen nem károsodott.
  • A mag hőálló (nem olvad meg, mint a Dyneema).
  akkor csinálhatjuk a következőt (Lásd Kép: Szakadt burkolat összeolvasztása):
  • Rojtosítsd ki a szakadt végeket.
  • Told össze a végeket úgy, hogy befedjék a magot.
  • Rövid ideig melegítsd a szétfoszlott végeket hogy összeolvadjanak.
  A burkolatnak szabadon kell tudnia csúszkálni a magon, ha nem így van, akkor túlmelegítetted és összeolvadt a maggal. Ez csak átmeneti megoldás, ami nagy valószínűséggel a magot is károsítja, szóval cseréld ki a zsinórt amint lehet.

 


 

Idézetek

 

 

L4 - 1998/1/1. Nincsenek jó pilóták, csak öreg pilóták.

L4 - 1998/1/1. Az egyetlen jobb dolog annál, hogy magasabbra kerülj az, hogy te kerülj alura legelőször

L4 - 1999/8/1. Tehetséges, ügyes és tapasztalt pilóta vagyok kitűnő itélőképességel. A tapasztalatomat és az itélőképességemet arra használom, hogy elkerüljem azokat a helyzeteteket, ahol a tehetségemre és az ügyességemre kell hagyatkoznom.

L4 - 1999/12/22. A fejlődési folyamat négy állomása:
1) Tudatlan tudatlanság (Kezdő)
2) Tudatos tudatlanság (Középhaladó)
3) Tudatos tudás (Haladó)
4) Tudatlan tudás (Ordenátor Multiplex)

L4 - 2000/2/2. Leonardo Da Vinci : Ha egyszer megízlelted az repülést, utána úgy fogsz járni a földön, hogy szemed az eget fürkészi, mert ott voltál fennt és oda vágysz vissza.

L4 - 2001/1/22. Fr. Nietzsche : Minél magasabbra emelkedünk, annál kisebbeknek tűnünk a repülni nem tudók szemében.

 


Külső linkek

 

Miért ilyen szinű a háttér?
Ez a háttér különbözteti meg azokat a linkeket amik más weboldlakra mutatnak tehát szükséges, hogy legyen élő Internet kapcsolatod. Azonban ha lemented ezt a dokumentumot akkor csak azok a linkek fognak működni, amik nem ilyen hátter elött szerepelnek.

E-mail címeim

Az ernyők besorolása (lásd még Az ernyő kiválasztása)

Ernyőtesztek (lásd még Az ernyő kiválasztása)

Ernyőgyártók (lásd még Az ernyő kiválasztása)

Siklóernyős szövetségek

Starthelyek

Képek
Ha van olyan képed, amelyikkel valamelyik tippemet illusztrálni lehetne, küldj egy mailt.
lásd még : A fényképalbumom , Ha hiszed, ha nem !

Magasstart
Tipp Cím Megjegyzés
Elhelyezkedés a beülőben Beülő igazgatása fékkel a kézben  
Elfelejtetted becsatolni a combhevedert Csatolatlan combheveder becsatolása  
Légörvény - Várakozás a repülésre becsatolt ernyővel Ernyő földön tartása a porördögben  
Startolok - szólj a többieknek Szólj a többieknek, hogy startolni készülsz  
Felránt az ernyő miközben kifordulsz Felránt az ernyő miközben kifordulsz  
Startolás szikláról Startolás szikláról  
Mentőernyő vizsgálata start előtt Siggy Bockmaier mentőernyője kinyílik a startoláskor  
Visszaszállás
Tipp Cím Megjegyzés
Visszaszállás - szólj a többiekben Szólj a többieknek, ha vissza akarsz szállni  
Csukások és vészhelyzetek
Tipp Cím Megjegyzés
Csukás (Féloldali, kijövetel) Féloldali csukás - 60%  
Stall (Full, bevitel) Fullstall benntartva  
Fullstall (bevitel) Az ernyő előrelő, a pilóta a kupolába zuhan Ugyanez videón.
Frontstall (kijövetel) Frontstall - a belépőél becsukódik  
Frontstall (kijövetel) Frontstall - az ernyő közepe aláhajlik  
Fronstall (kijövetel) Frontstall Csukás - Az egész ernyő aláhajlik Laura Nelson Porterville, Dél-Afrika  
Nyakkendő (kijövetel) Nyakkendő  
Fülcsukás (bevitel) Fülcsukás  
Mentőernyő (hogyan) Mentőernyő és főernyő V-állásban  
Lópatkó (bevitel) Lópatkó stall  
B-stall (bevitel) B-stall  
Termik az inverzió alatt Miért nagyobb a turbulencia az inverzió alatt  
Wingover (bevitel) Wingover alulról + Wingover képsorozat  
Looping (bevitel) Looping  
Akrobatika kis magasságban Akrobatika kis magasságban hülye ötlet Ez a pilóta még a becsapódás előtt úrrá lett a helyzeten.
Vízreszállás Vízreszállás - a pilóta kiugrik a beülőből  
A felszerelésed
Tipp Cím Megjegyzés
Rendezett zsinórok A gumigyűrűkkel a zsinórokat a helyükön tarthatod (egy fordulat) Ez egy Nova Aeron gyári felszerelése.
Rendezett zsinórok A gumigyűrűkkel a zsinórokat a helyükön tarthatod (két fordulat) Ozone Proton gyárilag.
Karabíner Csavaros, rozsdamentes acélból Ez a kedvencem.
Karabíner Terhelés alatt oldható + Gyártó: Charly  
Karabíner Bajonettzáras, rövid  
Karabíner Automata záras  
Csomó a fékzsinórhoz Halászcsomó  
Hogyan hurkoljuk a zsinórt Hogyan hurkoljuk a zsinórt a kupolába varrt fülekre  
Szakadt burkolat Szakadt burkolat összeolvasztása  

 

Videó
Ha van egy videód, amivel valamelyik tippet illusztrálni lehetne, küldj egy This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
Ha van egy stabil webcímed, ahol a videókat tárolni tudnám, írd meg, hogy tudom őket elküldeni neked (FTP?). E-mail.
lásd még Jó minőségű videók

Magasstart
Tipp Cím Méret Formátum Comment
Start oldalas szélben Féloldali csukás oldalszeles start után, 2000, Aspen, Colorado 1.36 MB AVI (*.avi)  
Kontrollpillantás Start csomóval, 2003/12/18, Saleve 1.61 MB WMV (*.wmv)  
Combheveder nincs becsatolva Combheveder becsatolása a levegőben, 2003/11, Oliver, B.C., Kanada. 357 kB WMV (*.wmv) Doc-nak hívják, életben maradt, mert pár hónappal az eset előtt olvasott erről.
Portölcsér A szél felkap egy ernyőt beülővel, 2003, Piedrahita, Spanyolország. 1.31 MB MPEG-1 (*.mpg) Karol Kociecka videója.
Termikek
Tipp Cím Méret Formátum Megjegyzés
Berepülés erős termikbe Fékezés a termikbe repüléskor, 2005, Valle de Bravo, Mexikó 12.62 MB WMV (*.wmv) Sisakkamerával felvéve. A pilóta fékezett egy nagyot a termikbe repüléskor, ebből lett a fullstall (figyeld meg, ahogy meglazulnak a hevederek).
Csukások és vészhelyzetek - Csukás
Tipp Cím Méret Formátum Megjegyzés
Csukás (féloldali, kijövetel) Féloldali csukás, nyitott oldalt megtartva, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve 1.01 MB MPEG-1 (*.mpg)  
Csukás (féloldali, kijövetel) Féloldali csukás beavatkozás nélkül, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve 756 kB MPEG-1 (*.mpg)  
Csukás (Féloldali, kijövetel) Féloldali csukás start után, aztán lezuhanás 1.14 MB AVI (*.avi)  
Frontstall (kijövetel) +
Fülcsukás (problémák)
Frontstall csukott fülekkel 1.16 MB AVI (*.avi)  
Frontstall (kijövetel) Enyhe frontstall, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve 268 kB MPEG-1 (*.mpg)  
Frontstall (kijövetel) Frontstall és lópatkó, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve 311 kB MPEG-1 (*.mpg)  
Csukás kiegyensúlyozatlan orsóból (kijövetel) Billenő ernyő majd féloldali csukás, Villeneuve, 2000 150 kB MPEG-4 (*.asf)  
Csukások és vészhelyzetek - Mentőernyő
Tipp Cím Méret Formátum Megjegyzés
Mentőernyő (Hogyan) Hagyományos mentőernyő-dobás, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve 1.42 MB MPEG-1 (*.mpg)  
Mentőerynő (Hogyan) Rogallo mentőernyő-dobás, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve 1.82 MB MPEG-1 (*.mpg)  
Mentőernyő (Hogyan) Mentő- és főernyő összeakad, Villeneuve, 2000 287 kB MPEG-4 (*.asf)  
Csukás és vészhelyzetek - Stall
Tip Cím Size Format Megjegyzés
Fullstall (felismerés) Fullstall elején elengedi a fékeket, Christian Quest 1999/9 579 kB MPEG-1 (*.mpg) Néhány zsinór elszakadt, amikor a kupola visszanyílt.
Fullstall (bevitel) Zsófi fullstallt akart, de korán felengedte a fékeket 1999/1, Monte Carlo 4.62 MB MPEG-1 (*.mpg) Other formats available from KFKI - Isys.
Fullstall (bevitel) +
Negatívspirál (kijövetel)
Stall - elforduló ernyő - spirál, Villeneuve, 2000 520 kB MPEG-4 (*.asf)  
Fullstall (bevitel) Fullstall - a pilóta a kupolába esik, Villeneuve, 2000 440 kB MPEG-4 (*.asf)  
Fullstall, (bevitel) Ernyő előrelő, pilóta a kupolába esik. 12.19 MB MPEG-2 (*.mpg) Kép. 30 méterrel a föld fölött az ernyő kinyílt, Tony egy kar- és kéztöréssel megúszta.
Csukások és vészhelyzetek - Negatív spirál
Tipp Cím Méret Formátum Megjegyzés
Negatív Spirál (bevitel) Toni Bender negatív spirált húz az Achensee felett (itt szokott a Nova tesztelni) 2000/9/28 914 kB MPEG-4 (*.avi) Az ernyő egy Nova Carbon.
Negatív Spirál (bevitel) Felengedte a fékeket a negatív spirál elején, André Gallant 1999/9/4 2.75 MB MPEG-1 (*.mpg) André két csigolyája 28%-al kompresszálódott, 2 centivel alacsonyabb lett, de teljesen rendbejött.
Negatív Spirál (kijövetel) +
Összecsavarodott hevederek (kijövetel)
Negatív spirál miatt összecsavarodtak a hevederek, biztonságtechnikai tréning 1999, Saleve 883 kB MPEG-1 (*.mpg)  
Negatív Spirál (kijövetel) Negatív Spirál - ernyő előrelő - a pilóta a kupola mögé esik, Villeneuve, 2000 193 kB MPEG-4 (*.asf)  
Negatív Spirál (kijövetel) Negatív Spirál - ernyő előrelő - a pilóta a kupola elé esik, Villeneuve, 2000 88 kB MPEG-4 (*.asf)  
Csukások és vészhelyzetek - Magasságvesztési technikák
Tip Cím Méret Formátum Megjegyzés
Merülőspirál (bevitel) Merülőspirál a "Fly Hard" című filmből 904 kB AVI (*.avi)  
B-stall (bevitel) Elrontott kijövetel a B-stallból, Hanglider Hill, Bakersfield, CA, 2000/2/18. 6.65 MB AVI (*.avi) Itt elolvashatod a beszámolóját. Gunternek eltört néhány bordája és megdagadtak belső szervei, de semmi maradandó sérülést nem szerzett.
Csukások és vészhelyzetek - Akrobatika
Tipp Cím Méret Formátum Megjegyzés
Wingover Wingoverek a "Fly Hard" című filmből 866 kB AVI (*.avi)  
Wingover Elrontott wingover 1.45 MB Windows Media (*.wmv) Forrás: Thomas Beyhl, Chiemsee Flight School.
Merülőspirál (bevitel) +
Wingover (bevitel) +
Negatív Spirál (bevitel)
Sébastien Bourquin húz egy merülőspirált, egy wingovert, és egy negatív spirált 2.58 MB MPEG-1 (*.mpg)  
Akrobatika más pilóták felett Ütközés, 1999/1, Monte Carlo 2.83 MB AVI (*.avi) The file is zipped (17.25 MB uncompressed). A magyar csapat német tagja belespirálozik a rózsaszínű ernyős magyar pilótába. Állítólag a német pilóta csak nevetett a baleset után. Az ütközés kis magasságban történt, a magyar pilóta leszálláshoz készült. Figyeld meg, ahogy a magyar pilóta hátraesik és a lerúgja a saját zsinórjait. Más formátumban itt: KFKI - Isys.
Fordított spirál Raoul Rodriguez bemutatja a fordított spirált, Franciaország, St-Hilaire, 2000/9/23-24. 889 kB MPEG-1 (*.mpg) Az ernyő egy Edel Millennium. Szemtanúk szerint nagyon necces manőver, vagy sikerül, vagy egyáltalán nem működik.
Helikopter A helikopter, Svájc, Villeneuve, 2000/8/25-27. 2.16 MB MPEG-1 (*.mpg)  

 


   

Tandemrepülés kupon

Ne a tárgyakat, hanem az élményeket gyűjtsd! Siklóernyős Tandemkupon ajándék videófelvétellel.

részletek itt...