RedBull X-alps

RedBull X-Alps siklóernyővel Salzburgtól Monacóig.

 

MI EZ?

Siklóernyős sportolók versenye non-stop az Alpokon keresztül a Földközi-tengerig, csak egy ernyő, és egy pár túracipő áll a rendelkezésükre. 2009 től minden lépésüket nyomon követhetjük a fejlett műholdas technológiának köszönhetően... (live tracking) A versenyt 2003 óta 2 évenként rendezik meg az Alpokban.

HOL?

A 2011-es verseny Salzburgban kezdődik Ausztriában és  Monaco a végső cél. A start és a cél Között nyolc fordulópont  nehezíti haladásukat melyek érintése kötelező - Ausztriában, Olaszországban, Svájcban és Franciaországban - 864km légvonalban a hegyvidéki terep.

KIK VERSENYEZNEK?

Harmincan a világ legjobb pilótáiból, kiemelkedő állóképességű speciálisan kiválasztott siklóernyős pilóták.
A sportolók siklóernyővel vagy túrázva, közlekedési eszközöket és alagutakat mellőzve haladhatnak.

A verseny éjjel-nappal zajlik, nap vagy hó szél vagy eső nem jelent akadályt. Amint az első versenyző eléri a célt azt követő 48 óra múlva a verseny véget ér.

A versenyzőket ún.: supporterek követik, akik előre
megbeszélt helyeken ellátják a versenyzőket, sőt a főzés és a versenyző esetleges orvosi alapellátása is a supporter feladata.

ALAPVETŐ SZABÁLYOK:

    * Sportolók haladása csak a repülve a siklóernyővel, vagy gyalog.

    * kötelező a sisak, vészjelző rakéta, fényvisszaverő biztonsági öv és a nyomkövető berendezés is.

    * A sportolók maguk választják az útvonalat, de minden fordulópontot érinteni kell.

    * Minden sportolónak csak egy supportere lehet, hogy a segítségére legyen.

    * Áthaladás völgyeket sszektő alagutakban tilos.

    * Nemzetközi (VFR) látva repülési szabályoknak meg kell felelni!

    * A verseny véget ér 48 órát követően azután, hogy az első versenyző megérkezik a célba.

 A KEZDETEK

Az első Red Bull X-Alps-ot 2003-ban rendezték meg, .és új dimenziót nyitott a kaland versenyek világában. Az eseményt feltaláló lángész és egykori profi siklóernyős pilóta Hannes Arch, mondta annak idején: "Ez sokkal több, mint egy egyszerü alpesi átkelés, ez egy nagy kaland, egy expedíció, és ezzel egyidejűleg egy hatalmas verseny."

Az első versenyen tizenhét sportoló vállalkozott a 800km es kalandra az Ausztriai Dachstein gleccsertől, de csak három pilótának sikerült a Monacói célt elérnie. Kaspar Henny egy 35 éves svájci hamar megszerezte a vezető pozíciót, és 11 nap 23 óra alatt betolta a Monacói célba... David Dagault (FRA) volt a második, több mint öt órával lemaradva Henny mögött, és Stefan Bocks (GER) volt a harmadik.

Alexander Hofer ÉVE

A következő két X-Alps versenyen (2005 és 2007) a svájci dominancia folytatódott. Alex Hofer (SUI) után Urs Lötscher (SUI), és Toma Coconea (ROM) 2007-ben. Hofer nagyon jó bajnok pilóta, rendkívüli fizikai adottságokkal rendelkezik és nagyon jól ismeri az alpok minden régióját.A képeken: Toma, Heny, Hoffer.

Tandemrepülés kupon

Ne a tárgyakat, hanem az élményeket gyűjtsd! Siklóernyős Tandemkupon ajándék videófelvétellel.

részletek itt...